Sałatka z figami i radicchio




 Nigdy nie przepadałam za radicchio. Tolerowałam je jedynie w niewielkich ilościach w towarzystwie innych sałat, a i tak nawet wtedy często wybierałam liście z talerza, nie potrafiąc znieść jego gorzkiego smaku. Zważywszy na ten fakt, nie wiem co mnie tknęło, że ostatnio nabyłam niezbyt dużą główkę tego warzywa. Może podświadomie czułam, by dać mu jeszcze jedną szansę? ;) W każdym bądź razie coś trzeba było z nim zrobić. W lodówce miałam 2 figi, które trzeba było jak najszybciej zjeść. Postanowiłam więc przyćmić gorzki smak radicchio słodkim. Zrobiłam przepyszny kremowy sos musztardowo - miodowy z orzechową nutą. Całość zwieńczyłam pleśniowym kozim serem, podpieczonymi na patelni orzechami włoskimi i listkami świeżej mięty. Nieskromnie napiszę, że to oswajanie radicchio okazało się strzałem w 10-tkę, bo nie dość, że nie czułam żadnej goryczki, to sałatka smakowała po prostu obłędnie! Sałatkę najchętniej widziałabym w towarzystwie chrupiącej bagietki, ale jedyne co miałam w domu to pszenna tortilla. Musiała więc wystarczyć. Z podanych proporcji sosu wychodzi nieco więcej niż potrzeba. Podałam go na śniadanie do jajek na twardo z rzeżuchą.
Dziś robię próbę z wersją smażoną tej gorzkiej sałaty i jeśli znów będę zadowolona efekty pojawią się niebawem na blogu :)


 


Składniki (dla 2 osób):

1/2 główki niezbyt dużego radicchio
2 świeże figi
ok. 100g pleśniowego serka koziego
garść orzechów włoskich
garść świeżych listków mięty
świeżo mielony czarny pieprz

sos:
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżeczki delikatnej musztardy
2 łyżki białego octu winnego
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki delikatnej oliwy
sól
pieprz


Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu umieścić w naczyniu i zmiksować ręcznym blenderem do uzyskania kremowego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z radicchio wyciąć głąb i wyrzucić. Liście umyć i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzach. Figi pokroić w ósemki, ser w plasterki. Rozłożyć na sałacie. Na suchej patelni podpiec orzechy i z grubsza posiekać. Posypać nimi sałatkę razem z miętą. Wszystko skropić sosem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z dowolnym pieczywem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger