Tarta francuska z dynią i mozzarellą



 Najlepsze rzeczy zawsze wychodzą przez przypadek :) W tym tygodniu w końcu wylądowaliśmy w domu na dłużej po urlopie i weselu przyjaciół, na którym bawiliśmy aż 3 dni ;) W końcu upiekłam pierwszą dynię w tym sezonie i powstał z niej cały kilogram piure. Upieczenie to pestka. Nastało pytanie co z nim zrobić. Lodówka dość pełna. Zaczęłam szukać inspiracji w sieci. Znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów i przyznam, że od ich ilości zakręciło mi się w głowie. Tak się w nich zaplątałam, że ostatecznie zdecydowałam wyłączyć komputer i improwizować. No i tak powstała ta tarta, która okazała się absolutnie obłędna i wzniosła mnie na wyżyny kulinarnych uciech. Może przesadzam, ale tak, to są moje smaki! Maślane ciasto francuskie z warstwą dyniowego piure ze śmietaną i suszoną szynką, doprawionego szałwią i gałką muszkatołową, zapieczone z mozzarellą i orzeszkami pini. Prosto, ale jakże pysznie. Polecam!


 


Składniki:
arkusz ciasta francuskiego najlepiej na maśle (230g)
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
250g piure z dyni
2 łyżki kwaśnej śmietany 
3 plasterki suszonej szynki, np. Serrano
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 kulka mozzarelli (125g)
2 łyżki orzeszków pini


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek i smażyć ok. 5 minut mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać z dynią, śmietaną, pokrojoną na małe kawałeczki szynką i szałwią. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę. Ostrym nożem zrobić nacięcie ok. 2 cm od brzegu, ale nie przebijając ciasta. Rozsmarować dynię, na wierzchu ułożyć poszarpaną mozzarellę, posypać orzeszkami i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ach co za kolor! lubie dynię :) pysznie wygląda Twoja tarta :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger