Dyniowe pancakes



Podczas gdy na wielu blogach pojawiają się już przepisy na przyprawy do piernika i powoli w życie wokół wkrada się świąteczna atmosfera, u mnie wciąż jesiennie. Nie potrafię tak daleko patrzeć w przyszłość, choć wiem, że nim się obejrzę przyjdzie grudzień, a wraz z nim świąteczna gorączka. Póki co cieszę się jeszcze naszą polską jesienią. Co prawda nad morzem słońca mamy co raz mniej, ale spacery pośród mgły i żółtych liści są równie wspaniałe. Las wygląda baśniowo, a kolory wokół sprawiają, że i tak czuję jakby był słoneczny dzień :) W poprzednim poście pisałam o listopadowej depresji, którą próbuję za wszelką cenę zwalczyć. I tak właśnie się stało, że chyba mi się to udaje dzięki tym pięknym spacerom właśnie, energii czerpanej z biegania i smakowitościom w mojej kuchni. W takim zestawieniu nawet krótkie dni nie są tak bolesne. Ba, jesienią i zimą jeszcze bardziej doceniam fakt, że pracuję głównie wieczorami.
Dziś zapraszam na kolejny przepis z dynią, której bynajmniej nie mam jeszcze dosyć. Tym razem w wersji śniadaniowej, czyli pancakes, które tak uwielbiam. Smakują wyśmienicie w towarzystwie korzennych przypraw, podane z kremem waniliowo-cynamonowym i syropem klonowym. Polecam!





Składniki (dla 3-4 osób):

Pancakes:
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1 szklanka mleka
2 jajka (osobno żółtka i białka)
3 łyżki oleju (u mnie z orzechów włoskich)
1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
3 łyżki cukru trzcinowego

Krem:
100ml zimnej śmietanki 30%
150ml zimnego jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1/3 laski wanilii
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

+ syrop klonowy do podania



Przygotowanie:
Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą. Dodać cukier i wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko, dodać żółtka, dynię i olej. Roztrzepać rózgą. Płynne składniki przelać do suchych i wymieszać. W innej misce ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć placki po 2-3 minuty z każdej strony.
W międzyczasie ubić śmietankę z jogurtem na puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać wanilię, cynamon i cukier puder. 
Pancakes podawać z kremem polane syropem klonowym. Smacznego!

fot. mój D.



1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger