Ciasto klementynkowe z serowym kremem waniliowym




 Ten przepis czekał na swoją kolej bardzo długo. Dawno temu zobaczyłam u Nigelli ciasto z klementynkami, które gotuje się w całości przez 2 godziny, a następnie miksuje na pulpę i miesza z innymi składnikami. Bardzo mnie ten sposób zaintrygował, ale jak to bywa przepis zawieruszył się wśród innych "do zrobienia". Kilka dni temu zobaczyłam w sklepie koszyk pięknych klementynek, jeszcze z liśćmi i od razu do głowy wpadł mi ten właśnie pomysł. Ponoć ważne jest aby użyć właśnie klementynek, a nie innej odmiany mandarynek (ciasto z nimi ma najmniej goryczki). Ciasto wychodzi dość wilgotne. Chciałam nieco złagodzić i przełamać cytrusową nutę, więc przełożyłam je kremem z sera i jogurtu greckiego z wanilią. 




Składniki (na formę o śr. 21-22cm):

Ciasto:
4 klementynki (375g)
6 dużych jajek
225g cukru
250g mielonych migdałów
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
400g jogurtu greckiego
200g zmielonego tłustego sera
ziarenka z 1 laski wanilii
cukier puder do smaku

prażone płatki migdałów do posypania


Przygotowanie:
Mandarynki umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu 2 godziny aż bardzo zmiękną. Odcedzić i odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ostudzone klementynki przekroić na pół, usunąć ewentualne pestki i zblendować na pulpę. Dodać jajka, cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia. Miksować kilka minut aż masa będzie puszysta. Przelać ją do formy i piec 60-75 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
Jogurt zmiksować z serem i wanilią, posłodzić cukrem pudrem według własnego uznania. Krem trzymać w lodówce do momentu wystygnięcia ciasta.
Ciasto przekroić na 2 części. Spód posmarować połową kremu i przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem i posypać płatkami migdałów. Schłodzić ok. 2 godziny w lodówce i podawać. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. ale mi zapachniało! cudowne zdjęcia a ciasto kusi bardzo... miłego mikołajkowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne ciasto i zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mandarynki, klementynki i pomarańcze. Kiedy je jeść jak nie w okresie zimowym. Wygląda wszystko zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger