Zupa krem z selera, pora i ziemniaków




Zupa z selera, pora i ziemniaków. Jej siła tkwi w prostocie. Doprawiona jest jedynie solą i tymiankiem, a cały smak zawdzięcza warzywom, które wspaniale razem zagrały. Zupę łatwo odmienić dodatkami w bardziej "luksusową" wersję. Polecam orzechy lub/i wędzoną rybę, np. makrelę. Zupa jest bardzo sycąca i co ważne bardzo budżetowa.
Zmodyfikowany przepis z książki Smaczne Zupy Kate McMillan.


 


Składniki (na 6 porcji):
ok. 800g korzeń selera
sok z 1/2 cytryny
30g masła
ok. 600g porów (biała i jasnozielona część, 2 duże pory)
1 duża cebula
1 litr bulionu warzywnego
1/2kg ziemniaków
2 łyżeczki suszonego tymianku
sól


Przygotowanie:
Seler obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski z wodą i sokiem cytryny, żeby nie sczerniał.
Por i cebulę pokroić w plastry. Wrzucić do dużego garnka z rozpuszczonym masłem i smażyć ok. 15 minut aż zmiękną i puszczą soki. Dodać seler, wlać bulion i doprawić łyżeczką soli. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować jeszcze 15 minut lub dłużej aż ziemniaki zmiękną. 
Zupę zmiksować na krem. W razie konieczności rozrzedzić wodą lub bulionem. Na koniec dodać tymianek i jeszcze chwilę podgrzewać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą. 
Podawać z dodatkami, np. orzechami włoskimi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger