Muffiny z serem, tymiankiem i suszonymi pomidorami

Muffiny z serem, tymiankiem i suszonymi pomidorami




Z zamiarem zrobienia muffin w wersji wytrawnej nosiłam się długo, ale kiedy już zabierałam się za pieczenie, to zawsze zwyciężały te słodkie. Jednak co się odwlecze to nie uciecze, w końcu przyszła na nie pora. Efekt bardzo mile mnie zaskoczył i z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz. Muffiny są sycące, mocno serowe. Idealne na śniadanie, jako prowiant do pracy lub na wycieczkę. Polecam! Przepis z niemieckiego magazynu Land Idee Käse Küche.


Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków




 Placki, które dziś proponuję to prosty pomysł na wykorzystanie gotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu z dnia poprzedniego. Są pyszne. Przypieczone z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Są nieco podobne do podhalańskich moskoli, jednak prostsze w wykonaniu i do usmażenia na zwykłej patelni. Placki podałam z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem i koperkiem, ale znakomicie będą smakować podane z gulaszem.

Kawowe muffiny z czekoladą

Kawowe muffiny z czekoladą



 Połączenie kawy i czekolady uważam za jedne z bardziej atrakcyjnych zimową porą. Dziś najszybszy przepis na jego wykorzystanie, czyli muffiny z książki Cynthii Barcomi I love baking (lekko zmodyfikowany).


Zielony koktajl ze szpinaku

Zielony koktajl ze szpinaku



Szpinak ze względu na dużą zawartość szczawianów nie jest wskazany do spożywania w nadmiarze. Jednak, że jem go zdecydowanie za mało, postanowiłam sobie zaaplikować porządną dawkę. Jeszcze jakiś czas temu pewnie nikt by mnie nie przekonał do wypicia takiego koktajlu. Myślałam, że tego po prostu nie da się wypić. A jednak, nie dość, że się da, to jeszcze wybornie smakuje! Decydującą rolę odgrywa tu słodki banan i świeży sok jabłkowy, które neutralizują ziemisty smak szpinaku. Polecam od czasu do czasu wypić sobie taką witaminową bombę :)
Przepis z książki J. Olivera 15 minut w kuchni.


Chlebek bananowy z masłem orzechowym i czekoladą

Chlebek bananowy z masłem orzechowym i czekoladą




To czwarty już i chyba najlepszy chlebek bananowy na blogu. Myślałam, że w tej kwestii nie da się już wiele więcej wymyślić, a jednak dodatek masła orzechowego sprawił, że ciasto bananowe zyskało dla mnie nowy lepszy smak. Musicie koniecznie go spróbować, bo banany, masło orzechowe i czekolada zawsze do siebie pasują! :)
Zmodyfikowałam nieco przepis ze strony Tidy Mom. Zmodyfikowałam, bo szukając przelicznika amerykańskiego cup na gramy znalazłam tak wiele sprzecznych miar, że w końcu postanowiłam zrobić ciasto na wyczucie. I wyszło! Pyszne wyszło :)

Ciasto czekoladowe z migdałami

Ciasto czekoladowe z migdałami



 Obłędne podwójnie czekoladowe ciasto idealne na chandrę :) Już mały kawałek skutecznie podnosi poziom endorfin. Czekoladowy serek jest pyszny i nie wierzę, że nie wyliżecie po nim miski ;) Ciasto bardzo podobne do brownie z chrupiącym akcentem w postaci uprażonych migdałów. Czas pieczenia dostosujcie do efektu jaki chcecie uzyskać. Ja miałam ochotę na wilgotne ciasto lepiące się do łyżeczki i brudzące buzię czekoladą.
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Lecker Bakery.

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger