Błyskawiczna sałatka z kaszą kuskus i szparagami

Błyskawiczna sałatka z kaszą kuskus i szparagami




Już są! Z roku na rok kocham je co raz mocniej. Myślę, że w najbliższych tygodniach będą u mnie gościć bardzo często. Szparagowy sezon uważam za otwarty! :) No dobra, nie tylko szparagowy ;) W tym roku dzięki sprzyjającym okolicznościom pogodowym również sezon grillowy zaczęliśmy wcześniej niż zwykle. Przez ostatnie 2 tygodnie grillowaliśmy 3 razy i cóż mogę rzec? Chcę więcej!
Dzisiaj propozycja na szybką sałatkę, której przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Kuskus, szparagi, zielony groszek, pestki dyni i ser feta. Kilka składników, a efekt zachwycający. Sałatka znakomicie pasuje jako dodatek np. do grillowanej ryby. Wisienką na torcie jest skropienie jej już na talerzu niewielką ilością oliwy truflowej. Znakomicie podkręca smak szparagów, zatem spróbujcie się w nią zaopatrzyć.


Chrupiąca granola czekoladowa

Chrupiąca granola czekoladowa




Dawno nie robiłam domowej granoli i przyznam, że zapomniałam już jakie to proste i szybkie. Kiedyś przed włożeniem do słoika mieszałam ją z suszonymi owocami. Dziś wybieram wersję bez nich, wychodząc z założenia, że gdy będę miała ochotę zawsze mogę je dodać. Jednak zbliża się sezon na świeże owoce, więc to w ich towarzystwie polecam śniadanie. Znakomicie będą pasować truskawki, ale i dostępny cały rok banan. Granola jest pyszna, bardzo chrupiąca i czekoladowa. O niebo lepsza niż kupne płatki. Nie oszukujmy się jednak, zawartość czekolady i cukru nie czyni jej wcale dietetyczną ;) Mimo wszystko polecam, bo zasmakuje nawet dzieciom.
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Mutti.


Ciasto bananowo-kokosowe

Ciasto bananowo-kokosowe




 To już szósta propozycja na proste ciasto bananowe na blogu. W zanadrzu mam dla Was jeszcze przepis na wersję wegańską, ale to w przyszłym tygodniu. To, które dziś prezentuję jest nieco bardziej zwarte niż pozostałe, ale równie smaczne. Z małą ilością sody, bez proszku do pieczenia. Ciasto wyrasta w dużej mierze dzięki dodaniu rumu. Zdecydowanie dla fanów wiórków kokosowych, choć mój ukochany chętnie się nim zajadał, mimo, że ich nie lubi ;) Polecam wykorzystać przepis do zutylizowania zalegających w domu czerniejących już bananów.
Przepis z bloga My Baking Addiction.

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala




Kurczak tikka masala to danie brytyjskie oparte na kuchni indyjskiej. Jest ponoć najpopularniejszym curry w Wielkiej Brytanii, uznanym wręcz za potrawę narodową, co doskonale pokazuje jak poszczególne narody łączą się przy pomocy jedzenia. Danie powstało z połączenia indyjskiego kurczaka tikka i kremowego sosu masala, gdyż Brytyjczycy życzyli sobie jeść mięso z dużą ilością sosu. Spotkałam się z wieloma przepisami na to curry, kilka wypróbowałam. Ten dzisiejszy wyjątkowo przypadł mi do gustu za sprawą dodania do sosu dojrzałego banana. Jest on bardzo kremowy, słodko - pikantny, a kurczak wręcz rozpływa się w ustach. Przepysznie!
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Mutti.


Wegetariańskie bolognese

Wegetariańskie bolognese




 Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty! Tak, rozgościła się u nas na dobre. Wokół co raz bardziej zielono, wszystko budzi się do życia, łącznie ze mną ;) Tyle tylko, że towarzyszy temu poplątanie z pomieszaniem. Jakoś ciężko mi ostatnio zebrać myśli, ładnie się wysłowić i zorganizować sobie czas. Z tego też powodu nastąpiła nieznaczna cisza na blogu, ale walczę pisząc dzisiejszy post ;)
Tak jak sobie obiecałam, staram się odżywiać zdrowiej, więc królują u mnie ostatnio potrawy wegańskie i wegetariańskie. Poza tym przez ponad 2 tygodnie nie upiekłam żadnego ciasta, co jest prawdziwym wyczynem i nie zdarzyło się od kilku lat. Niestety dziś przypomniałam sobie o przejrzałych bananach, więc zgrzeszę ;)
Dziś zapraszam na bolognese w wersji wegetariańskiej, będzie wegańskie jeśli zrezygnujecie z sera. Proste i szybsze niż klasyczne mięsne, nie mniej pyszne. Polecam! Dość mocno zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Slowly Veggie.

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger