Ciasto klementynkowe z serowym kremem waniliowym

Ciasto klementynkowe z serowym kremem waniliowym




 Ten przepis czekał na swoją kolej bardzo długo. Dawno temu zobaczyłam u Nigelli ciasto z klementynkami, które gotuje się w całości przez 2 godziny, a następnie miksuje na pulpę i miesza z innymi składnikami. Bardzo mnie ten sposób zaintrygował, ale jak to bywa przepis zawieruszył się wśród innych "do zrobienia". Kilka dni temu zobaczyłam w sklepie koszyk pięknych klementynek, jeszcze z liśćmi i od razu do głowy wpadł mi ten właśnie pomysł. Ponoć ważne jest aby użyć właśnie klementynek, a nie innej odmiany mandarynek (ciasto z nimi ma najmniej goryczki). Ciasto wychodzi dość wilgotne. Chciałam nieco złagodzić i przełamać cytrusową nutę, więc przełożyłam je kremem z sera i jogurtu greckiego z wanilią. 

Owsiane ciastka z czekoladą i żurawiną

Owsiane ciastka z czekoladą i żurawiną




Jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Pachną świętami! Połączenie pomarańczy, cynamonu, żurawiny, orzechów włoskich i czekolady jest obłędne. Do tego są zdrowe i sycące. Już jednym ciastkiem można zaspokoić głód między posiłkami. Będzie idealnym dodatkiem do pudełka z kanapkami dla dzieci, ale także dorosłych. Podjadam je od kilku dni i ze smutkiem patrzę, że jest ich co raz mniej. Przechowywane w szczelnej puszce nie straciły wiele na swojej świeżości. Gorąco polecam! Ciastka nie nadają się do ręcznego formowania. Najlepiej wykładać je na blachę przy pomocy łyżki do lodów.


Zupa krem z selera, pora i ziemniaków

Zupa krem z selera, pora i ziemniaków




Zupa z selera, pora i ziemniaków. Jej siła tkwi w prostocie. Doprawiona jest jedynie solą i tymiankiem, a cały smak zawdzięcza warzywom, które wspaniale razem zagrały. Zupę łatwo odmienić dodatkami w bardziej "luksusową" wersję. Polecam orzechy lub/i wędzoną rybę, np. makrelę. Zupa jest bardzo sycąca i co ważne bardzo budżetowa.
Zmodyfikowany przepis z książki Smaczne Zupy Kate McMillan.


Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger