Placuszki z ricotty



To nasz ostatni hit śniadaniowy. Placuszki z ricotty z niewielką ilością mąki. Są lekkie i puszyste, a do tego szybsze w przygotowaniu niż lubiane przez nas pancakes. Kiedy pierwszy raz je zrobiłam z jednego opakowania sera (250g) ukochany rzekł: pyszne, ale śmierdzi malizną! Od tej pory robię je zawsze z 1/2 kg ricotty :) Jest to zmodyfikowany przepis z książki Jamiego Olivera 15 minut w kuchni. Lubię je podawać z delikatnie podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi z octem balsamicznym i tymiankiem. Do tego suszona szynka i świeżo starty parmezan. Nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować je także na słodko z owocami polane syropem klonowym lub poszaleć z przyprawami. Gorąco polecam!


 


Składniki (na ok. 20 placuszków):
500g ricotty
2 duże jajka
3 czubate łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej

Do podania:
200g pomidorków koktajlowych
listki z 3 gałązek tymianku
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
oliwa
świeżo starty parmezan
suszona szynka
ulubiona sałata (np. roszponka)


Przygotowanie:
W misce wymieszać ricottę, jajka i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placuszki na niewielkiej ilości oleju, aż z obu stron będą rumiane. Nakładać niewielkie porcje ciasta, max jedną łyżkę.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na patelni przecięciem w dół. Smażyć ok. 2 minut, następnie dodać tymianek i ocet balsamiczny. Potrząsnąć patelnią i zdjąć z ognia.
Placuszki podawać z pomidorkami i pozostałymi dodatkami. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pysznie i bardzo ładna aranżacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, ale pewnie i smakuje nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger