Batoniki orkiszowe z masłem orzechowym


Wiosna co raz bliżej! Udało mi się już wypatrzeć pierwsze młode listki na drzewach. Spacery stają się co raz przyjemniejsze, przez co i dłuższe. Pora więc rozglądnąć się za zdrową przekąską, którą można zabrać na wycieczkę. Domowe batoniki sprawdzą się idealnie. Te przygotowałam z płatków orkiszowych. Jako spoiwo wykorzystałam siemię lniane, banana i masło orzechowe. A skoro one się pojawiły, to musiały też fistaszki i czekolada! Całość dosłodzona 2 łyżkami syropu klonowego, nie jest więc zbyt słodko. Batoniki dobrze się kroją i trzymają zwartą formę.


 


Składniki (na 10 sztuk):
2 średniej wielkości dojrzałe banany
4 pełne łyżki masła orzechowego
2 łyżki syropu klonowego
250g płatków orkiszowych
 2 łyżki siemienia lnianego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50g posiekanych niesolonych fistaszków
50g posiekanej gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
Banany zmiksować blenderem ręcznym razem z masłem orzechowym i syropem klonowym. Dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Odstawić. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do foremki, wyrównać i docisnąć ręką do dna. Piec 25-30 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce. Następnie pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości batoniki. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego!


1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger