Kokosowa granola


Dziś kolejny przepis na domową granolę. Ostatnio sporo ich na blogu, gdyż po długiej przerwie wróciłam do jej systematycznej produkcji. Śniadanie to dla mnie rzecz święta. Ci, którzy znają mnie dobrze, wiedzą, że śniadanie jest dla mnie rytuałem i staram się, by było bardzo urozmaicone. Mam pracę, która umożliwia mi spędzanie leniwych poranków w kuchni i przy stole. Coś za coś, bo często gęsto pracuję wtedy, gdy inni smacznie śpią. Ostatni miesiąc trochę jednak poprzestawiał w moim życiu i czasu rano miałam zdecydowanie mniej niż zazwyczaj. W takich sytuacjach wolę zjeść właśnie domową dobrą granolę niż kanapkę z byle czym. Staram się przy tym trochę eksperymentować. Tym razem postawiłam na egzotyczne smaki. Dominuje tu nuta kokosa dzięki potrójnej jego dawce w postaci oleju kokosowego, mleczka kokosowego i wiórków kokosowych. Charakter granoli podkręcają suszony ananas i mango, które również dodają słodyczy.


 


Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
2 szklanki preparowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
1/2 szklanki posiekanych migdałów
3 łyżki oleju kokosowego
200ml mleczka kokosowego
100ml syropu z agawy
100g pokrojonego suszonego ananasa
100g pokrojonego suszonego mango


Przygotowanie:
 Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, preparowaną kaszę, wiórki kokosowe, orzechy i migdały. Do rondla wlać mleko kokosowe, olej i syrop. Składniki delikatnie podgrzać aż olej się rozpuści. Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wymieszać. Granolę rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia. Piec ok. 30 minut (co 10 minut przemieszać granolę drewnianą łyżką). Gotową granolę ostudzić. Wmieszać do niej pokrojone owoce i przełożyć do szczelnego pojemnika. Smacznego!

3 komentarze:

  1. taka domowa granola to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeden z lepszych śniadaniowych pomysłów :> U mnie króluje pomarańczowa, ale takiej też chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie płatki do chrupania!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger