Orkiszowy chleb szpinakowy


Chleb szpinakowy z dużą zawartością drożdży. Jest to chleb z serii tych szybkich. Wyrabianie, wyrastanie i pieczenie nie trwa długo. Wiadomo, że nie dorówna chlebom na zakwasie, czy przynajmniej na zaczynie, ale jest fajną opcją gdy zabraknie nam pieczywa na niedzielę. Do tego ma obłędny kolor, jest smaczny, dobrze się go kroi i zachowuje świeżość przez 2 dni (różnie to bywa z drożdżowymi wypiekami). Ponadto pokuszę się o stwierdzenie, że to dobry chleb na kaca dzięki szpinakowi, który zawiera sporo magnezu ;)
Przepis z niemieckiego magazynu Mutti.


 


Składniki (na 1 bochenek):
350 g mąki orkiszowej (typ 650)
2 łyżeczki soli
40g świeżych drożdży
2 łyżki syropu z agawy
100ml ciepłej wody
200g świeżego szpinaku
50g pestek dyni


Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w wodzie i syropie. Odstawić.
Do dużej miski przesiać mąkę z solą.
Szpinak wyłożyć na durszlak i przelać wrzątkiem. Odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miseczki i zmiksować blenderem ręcznym na puree.
Do mąki dodać drożdże i szpinak. Wyrobić luźne ciasto. Przełożyć je na stolnicę oprószoną sporą ilością mąki i zagniatać ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do ręki. W razie konieczności podsypywać mąką. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na dolnej półce piekarnika umieścić naczynie z wrzącą wodą.
Wyrośnięte ciasto znów wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać, na koniec dodać pestki dyni. Uformować podłużny bochenek i przełożyć go do wysypanej mąką keksówki o pojemności ok. 1 litra. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do wyrastania. 
Wyrośnięty bochenek piec 35-40 minut. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger