Makaron z brokułem i serem gorgonzola


To jeden z moich ulubionych makaronów. Brokuły kocham całym sercem, tak jak kalafior, i muszę się przyznać, że w trakcie przygotowywania posiłku potrafię wyjeść połowę zawartości durszlaka :) Dla mnie ugotowany w osolonej wodzie brokuł jest sam w sobie znakomitą przekąską, ale jest też wdzięcznym warzywem do łączenia z innymi składnikami, np. z serem z niebieską pleśnią. Makaron ten robi się szybko, składników jest niewiele, za to smaku całe mnóstwo.


 


Składniki (dla 3 osób):
1 brokuł (500 g)
250g makaronu
3 pełne łyżki kwaśnej śmietany
100g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
garść posiekanych prażonych migdałów i orzechów laskowych



Przygotowanie:
Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Gotować 4 minuty w osolonym wrzątku, przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą.
W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.
W małym rondelku podgrzać śmietanę z pokruszonym serem i octem balsamicznym. Sos powinien być kremowy. Przelać go do makaronu, dodać brokuły i orzechy. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger