Owsiane batoniki jabłkowe


Batoniki owsiane pachnące masłem, miodem i rozmarynem. Lekko kwaskowe dzięki jabłkom. Smakują trochę jak pyszna domowa szarlotka, ale w dużo zdrowszej wersji. Batoniki są bardziej miękkie i wilgotniejsze niż te, które zamieściłam na blogu ostatnio, ale nie ma problemów z ich krojeniem. Ze względu na zawartość owoców nie nadają się do przechowywania dłużej niż 3 dni, o ile nie zjecie ich wcześniej.


 

Składniki:
200g płatków owsianych
100g posiekanych orzechów włoskich
60g posiekanej żurawiny
60g masła
50g miodu
posiekane igiełki z 1 gałązki rozmarynu
250g musu jabłkowego (użyłam domowego, KLIK)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mielonego siemienia lnianego


Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać płatki owsiane, orzechy i żurawinę, wymieszać. 
Do rondelka włożyć masło, miód i rozmaryn. Podgrzać na małym ogniu aż masło się roztopi. Dodać mus jabłkowy, proszek do pieczenia i siemię lniane. Dokładnie wymieszać. Mus dodać do miski z płatkami i dokładnie wymieszać. Odstawić.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do foremki, wyrównać i docisnąć ręką do dna. Piec 25-30 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce. Następnie pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości batoniki. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Kolejne łakocie które zrobić trzeba - taki must have na diecie ;)
    Pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! *.*
    Te batoniki musiały być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia. Uwielbiam takie chrupiące batoniki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger