Placki z kukurydzą i cukinią



Placki wytrawne z cukinią i kukurydzą. Proste i szybkie. Jemy je na śniadanie, ale są tak sycące, że z powodzeniem mogą zastąpić obiad. Wzorowałam się na tym przepisie, ale użyłam mąki z ciecierzycy i zdecydowałam się na inne dodatki. Mąka z ciecierzycy nadaje plackom ciekawą strukturę i mocno syci. Jeśli nie mieliście jeszcze z nią do czynieni, polecam poznać się bliżej.


 

Składniki (dla 2 osób):
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki wody
1 duże jajko
1 posiekana szalotka
1/2 niedużej cukinii
1/2 puszki kukurydzy
sól
pieprz

Do podania:
pokruszona feta
natka pietruszki
słodki sos chilli

 
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, wlać wodę i wbić jajko. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody i wrzucić do miski razem z szalotką i kukurydzą. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia składników. Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć placki. Podawać z fetą, natką pietruszki i sosem chilli. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger