Scones z serem, orzechami i ziołami


Wczoraj na blogu był przepis na chleb, a dziś szybka alternatywa, gdy chleba zabraknie. Scones to wypiek trochę jakby między bułką a ciastkiem. Puszysty a zarazem lekko kruchy. Skonsy są smaczne, choć nie najzdrowsze, ale czasem można sobie na nie pozwolić. No i robi się je naprawdę szybko. Im szybciej i bardziej niedbale zagniecione ciasto tym lepiej. Grudki jak najbardziej wskazane ;) Po upieczeniu scones kroimy na pół jak bułeczkę, smarujemy masłem, dżemem lub przekładamy szynką. Ja lubię zabrać je bez niczego na wycieczkę, szczególnie gdy mają tak bogate wnętrze jak te tutaj: ser, zioła i orzechy.
Przepis z książki Cynthii Barcomi Backen.




Składniki (8-10 sztuk):
280g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru
85g zimnego masła
80ml zimnego mleka
2 duże jajka
85g startego sera (u mnie pół na pół cheddar i parmezan)
50g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka posiekanych świeżych ziół (u mnie tymianek i rozmaryn)


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać cukier i wymieszać. Wrzucić pokrojone na kawałki masło i szybko wyrobić kruszonkę (można palcami lub mieszadłem miksera). Do kubka wbić jajka i wlać mleko, roztrzepać widelcem. Zawartość kubka przelać do miski i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać ser, zioła i orzechy i jeszcze raz szybko wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale niejednolite i grudkowate. Ciasto przełożyć na lekko obsypaną mąką stolnicę. Oprószyć mąką również dłonie i rozklepać ciasto na okrąg o średnicy 20 cm i grubości 2 cm. Wykrajać bułeczki szklanką o średnicy ok. 6,5 cm lub pokroić w trójkąty jak pizzę. Bułeczki ułożyć na przygotowanej blasze. Piec 20 minut, studzić na kratce. Smacznego!


2 komentarze:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger