Gryczane musli Doktora Birchera


Musli Doktora Birchera znają prawie wszyscy. Nieoczyszczone płatki owsiane moczone przez noc z dodatkiem tartego jabłka, ziaren i innych owoców. Wymyślone ok. 100 lat temu jest bardzo popularne i dziś. Jest zdrowe i przede wszystkim wygodne w przygotowaniu, bo po namoczeniu płatków wystarczy dosłownie chwila, by rano skomponować sycący słoiczek na śniadanie. Ostatnio staram się wprowadzać do swojej diety wiele gatunków kasz i zbóż, dlatego wypróbowałam przepis na musli z gryką z książki Sztuka dobrego jedzenia Hemsley + Hemsley. Myślałam, że będzie to niezjadliwe, ale po całonocnym moczeniu kasza gryczana staje się miękka, a przy tym zachowuje chrupkość. Musli podałam z tartym jabłkiem, jogurtem, gruszką, słonecznikiem i odrobiną domowego dżemu z rabarbaru.


 


Składniki (dla 2 osób):
100g niepalonej kaszy gryczanej
200g jogurtu naturalnego
1 łyżka syropu klonowego lub więcej do smaku
szczypta mielonego cynamonu
1 jabłko starte ze skórką
1 mała gruszka pokrojona w kostkę
1 łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
domowy dżem lub syrop klonowy do podania


Przygotowanie:
Kaszę wsypać do miski, zalać 200ml zimnej wody, przykryć i odstawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia rano grykę odcedzić i przepłukać na sitku. Wymieszać z jogurtem, cynamonem, syropem i jabłkiem. Rozłożyć do słoików. Na wierzchu ułożyć gruszkę i słonecznik. Podawać z dodatkowym syropem lub domowym dżemem. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Zawsze można dodać płatki gryczane :) Ależ to musi być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby tak, ale płatki gryczane dalej będą zachowywać się jak owsiane. A wydaje mi się, że cały urok tego musli to miękka i zarazem chrupka gryka :) No chyba, że ktoś woli konsystencję tradycyjnego musli Birchera i chce mieć 100% pewności, że nie będzie w nim glutenu, wtedy jak najbardziej płatki gryczane wskazane ;)

      Usuń
  2. Podoba mi się ta propozycja :>

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger