Zdrowszy chlebek bananowy + słodkie mleko marchewkowe


To najzdrowszy i najbardziej dietetyczny chlebek bananowy jaki jadłam. Bez dodatku cukru i mąki. Brzmi pięknie prawda? A jak smakuje? Jak dla mnie jest idealny, ale przyznam, że nie do końca jestem obiektywna, gdyż od ponad 3 miesięcy nie jem cukru. Cały cukier w mojej diecie pochodzi ze świeżych owoców. Po takiej przerwie choćbym nawet chciała, nie potrafię zjeść słodkiego ciasta czy deseru. Od nadmiaru słodyczy dostaję mdłości. I choć na początku rzucania cukru wydawało mi się niemożliwe życie bez słodkich wypieków, dziś jest wręcz przeciwnie. Przyznaję jednak, że pierwszy miesiąc był ciężki ;) Czasem jednak skuszę się na domowy dżem niskosłodzony. Do tego chlebka można go zjeść bez wyrzutów sumienia. Cała słodycz w chlebku pochodzi z bananów i tylko(!) 2 łyżek syropu klonowego. Poza tym ma mało tłuszczu, bo tylko(!) 30g oleju kokosowego. Mimo to jest idealnie wilgotny. Ponadto zawiera dużo dobroczynnych migdałów i siemienia lnianego. Jest więc naprawdę bardzo bardzo zdrowy. Ku mojemu zaskoczeniu bardzo smakował też mojemu lubemu, który nie stroni od słodkiej Milki i tym podobnych wynalazków ;)
Przepis na chlebek pochodzi z książki  Sztuka dobrego jedzenia Hemsley + Hemsley.
Do chlebka podałam też słodkie mleko marchewkowe z owocami. Inspiracją był dla mnie przepis z książki Terapia sokowa. To nic innego jak świeżo wyciśnięty sok z marchewek i owoców wymieszany z roślinnym mlekiem. Taki napój jest bardzo pożywny i niesamowicie smaczny, choć nie obędzie się bez mieszania w trakcie picia - lubi się rozwarstwiać. Ten mankament da się jednak przeżyć ;)




Składniki (keksówka o dł. 23cm):
Chlebek:
2 duże bardzo dojrzałe banany (300g po obraniu)
30g miękkiego masła lub oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego (lub więcej do smaku)
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
220g mielonych migdałów
30g mielonego siemienia lnianego
1 łyżka siemienia lnianego do posypania

Mleko marchewkowe:
4 marchewki
2 małe jabłka
2 małe gruszki
kawałek imbiru wielkości kciuka
250ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
szczypta mielonego cynamonu


Przygotowanie:
Chlebek: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Keksówkę o długości 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banany obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Dodać masło lub olej kokosowy. Zmiksować ręcznym blenderem lub rozgnieść widelcem. Dodać syrop klonowy, jajka, wanilię, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i sok z cytryny. Wymieszać wszystko trzepaczką. Dodać mielone migdały i siemię lniane, wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy, wierzch posypać siemieniem lnianym, wstawić do piekarnika i piec 60 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce.

Mleko marchewkowe: umyć marchewki i owoce. Imbir obrać. Pokroić na mniejsze kawałki pasujące do podajnika sokowirówki. Po kolei wycisnąć sok z marchewek, jabłek, gruszek i imbiru. Sok wymieszać z mlekiem roślinnym i cynamonem. Smacznego!


2 komentarze:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger