Owsiane ciastka czekoladowe (bez mąki, z fasolą)


Owsiane ciastka z czekoladą to klasyka, którą uwielbiają chyba wszyscy. Ostatnio trafiłam na zdrową i bardziej dietetyczną dla nich alternatywę. Ciastka bez masła, jajek, mąki i cukru. Brzmi pięknie prawda? Z czego są? Przede wszystkim z fasoli! Czy zjedlibyście fasolę na talerzu posypaną kakao i polaną syropem klonowym? Pewnie nie :) Do przepisu podchodziłam sceptycznie, ale postanowiłam sprawdzić czy to się w ogóle da zjeść. Okazuje się, że tak, a do tego jest dobre! Już na etapie miksowania fasoli z kakao i syropem klonowym nie mogłam się powstrzymać od podjadania. Masa jest przepyszna, a ciastka z niej smakują jak... ciastka i przyznam, że gdybym nie wiedziała z czego są, nie doszukałabym się w nich fasoli, bo zwyczajnie jej nie czuć. Spróbujcie, a sami się przekonacie. Bardzo polecam! Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów ze zdrowymi przepisami: Deliciously Ella. Do swoich ciastek dodałam trochę więcej płatków, ale to chyba wynika z gramatury puszek w Polsce albo tego, że użyłam czerwonej fasoli. Różnią się wizualnie od tych oryginalnych, ale smakują obłędnie. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 22 ciastek. Można też zrobić tak duże jak u Elli.


 


Składniki:
2 puszki czarnej fasoli (użyłam czerwonej)
120ml syropu klonowego
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1,5 - 2 szklanek płatków owsianych
ok. 60g posiekanej gorzkiej czekolady (zaw. kakao min. 70%)


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (piekłam z termoobiegiem). Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Fasolę odsączyć i opłukać. Przełożyć do malaksera. Dodać syrop klonowy, kakao i olej kokosowy. Zmiksować na gładką masę. Dodać płatki owsiane i czekoladę, dobrze wymieszać. Lekko zwilżonymi dłońmi formować ciastka dowolnej wielkości i układać na blasze. Piec 20 minut, studzić na kratce. Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger