Pasta z pieczonej dyni z cynamonem i tahiną


Ostatnio nie po drodze mi było z blogowaniem. Najpierw doskwierał brak czasu, a gdy czas się pojawił, to wena opuściła. Na szczęście zawsze można liczyć na pomoc innych, którzy wesprą słowem i zmotywują. W minioną niedzielę zorganizowaliśmy w naszym klubie Wieczór Wegetariański podczas którego usłyszałam wiele ciepłych słów. Dziękuję za każde z osobna, dodały mi skrzydeł ;) Mam nadzieję, że teraz będzie tylko lepiej!
Oprócz tarty ze szparagami na spotkanie przygotowałam pastę z pieczonej dyni według przepisu mistrza Ottolenghi z książki Jerozolima. Wiem, że nie mamy sezonu dyniowego, ale w zasadzie odmiany hokkaido i piżmową można kupić przez cały rok. Obawiałam się co prawda, że moja dynia będzie bez smaku, ale po upieczeniu okazała się tak słodziutka jak być powinna. Pasta smakowała zarówno mi jak i degustującym. Kilka osób prosiło o przepis, więc z przyjemnością zamieszczam. Koniecznie wypróbujcie! Jak nie teraz, to jesienią :)
P.S. A w następnym wpisie pokażę do czego można wykorzystać resztki pasty.


 


Składniki:
1 dynia piżmowa (ok. 1,2 kg)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oliwy
70g pasty tahini
120g greckiego jogurtu
2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
czarny i biały sezam do posypania
syrop daktylowy do skropienia
opcjonalnie kolendra lub natka pietruszki do podania


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Włożyć do dużej brytfanki i wymieszać z cynamonem, solą i oliwą. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową i piec 70 minut. Zdjąć folię i ostudzić.
Dynię przełożyć do robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery "S". Dodać pastę tahini, jogurt i czosnek. Zmiksować pulsacyjnie, tak by pasta zachowała grudkowatą strukturę. Spróbować i ewentualnie doprawić solą. Pastę podawać posypaną mieszanką czarnego i białego sezamu, skropioną syropem daktylowym i posypaną kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!


1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger