Tarta z dyniową pastą, buraczkami i serem feta


Wczoraj pokazałam Wam przepis na pastę z pieczonej dyni. Świetnie smakuje z chlebem, ale także podana na krakersach lub ze stixami z warzyw jako przekąska imprezowa. Z ponad kilograma dyni pasty wyszło całkiem sporo, więc obskoczyła ze mną Wieczór Wegetariański, dwa śniadania i jeszcze jej trochę zostało. Marnować jedzenia nie lubię, więc postanowiłam ją spożytkować w inny sposób. I tak powstała pyszna tarta posmarowana pastą, obłożona pieczonym buraczkiem i serem feta. Tartę posypałam prażonym sezamem i natką pietruszki. Opcjonalnie polecam skropić ją jeszcze niewielką ilością syropu daktylowego. Naprawdę bardzo udane połączenie smaków.
Buraczki piekłam w tym samym czasie co dynię, żeby nie marnować prądu. Można je też zastąpić kupnymi ugotowanymi, pakowanymi próżniowo.


 



Składniki:

Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
75g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka octu z białego wina
50ml zimnej wody
  1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów

Obłożenie:
2 niezbyt duże upieczone buraki pokrojone w cienkie plasterki
100g pokruszonego sera feta

Do podania:
ok. 1 łyżeczki uprażonego sezamu
natka pietruszki
syrop daktylowy



Przygotowanie:
Do misy miksera przesiać mąkę razem z solą. Dodać ocet i masło pokrojone na kawałki. Hakiem miksera wyrabiać ciasto. Kiedy zacznie przypominać grubą kruszonkę, wlać zimną wodę i wyrabiać aż połączy się w całość. Wyjąć ciasto na stolnicę i zagnieść je w kulę. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na okrąg o grubości 2-3 mm. Na cieście rozsmarować pastę z dyni pozostawiając 2-3 cm wolnego brzegu. Na niej ułożyć plasterki buraczków i posypać pokruszonym serem. Wolne brzegi ciasta zawinąć do środka i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 30 minut, aż tarta się zrumieni. Podawać lekko przestudzoną posypaną sezamem i natką pietruszki oraz syropem daktylowym do skropienia. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Witam, czy w tym przepisie sprawdzi się mąka pełnoziarnista np. orkiszowa drobno mielona ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drobno zmielona powinna się sprawdzić. Ze zwykłej razowej ciasto by nie dało się tak łatwo wałkować.

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger