Gryczana tarta z ricottą, botwinką i szparagami



 Dziś przepis podwójnie sezonowy, bo w tarcie tej znalazła się zarówno botwinka jak i szparagi. Bardzo wiosenna i kolorowa, choć przyznam, że popełniłam karygodny błąd nie przykrywając formy folią aluminiową w trakcie pieczenia. Wierzch za bardzo się zrumienił i tarta straciła sporo swojego apetycznego różu. Polecam więc wykonać ten zabieg ;) Ciasto w całości przygotowane z mąki gryczanej nie jest łatwe we współpracy i ciężko się je wałkuje, dlatego warto po prostu wylepić formę rękoma. Po upieczeniu natomiast pozostaje zwarte i łatwo się kroi. Ma też przyjemny orzechowy posmak dzięki mące gryczanej. Całość jest idealną przekąską na letni piknik lub wycieczkę.

Składniki (na formę o śr. 24 cm):

 Ciasto:
150g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki soli morskiej
60g zimnego masła
1 łyżka octu z białego wina
3-4 łyżki zimnej wody

 Farsz:
1 pęczek botwinki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka syropu klonowego
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól morska
pieprz
250g ricotty
3 jajka
garść uprażonych orzechów włoskich
garść listków świeżej mięty
pęczek zielonych szparagów (najlepiej cienkich)


Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę z solą, dodać pokrojone na małe kawałki masło. Utrzeć palcami lub mieszadłem miksera do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wlać ocet i wodę i zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto lekko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub między dwoma arkuszami papieru. Ciasto będzie się rwało, najlepiej więc pomóc sobie rękoma i wylepić brakujące miejsca. Spód nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni i przygotować farsz.
Z pęczka botwinki oderwać liście, posiekać i odłożyć na bok. Łodyżki, małe buraczki, cebulę i czosnek również drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek, smażyć ok. 3 minuty. Dodać łodyżki i buraczki, smażyć jeszcze 5 minut. Pod koniec na patelnię wlać ocet balsamiczny i syrop klonowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odstawić do wystudzenia. 
Na schłodzonym cieście rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, obciążyć go np. suchą fasolą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 7 minut. Ostudzić. Obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
W misce wymieszać ricottę z jajkami, dodać, posiekane orzechy, miętę, zawartość patelni oraz posiekane liście botwinki, wymieszać (ewentualnie doprawić do smaku). Farsz wylać na podpieczony spód. Szparagi umyć i osuszyć. Odłamać twarde końce i ułożyć na tarcie lekko je wciskając w środek. Tartę piec 30 minut. Gdy zacznie się rumienić przykryć wierzch folią aluminiową. Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger