Gryczane placki z kozim serem i szparagami w szynce


Kolejna propozycja na szparagowe śniadanie. Postawiłam na podobne dodatki smakowe jak w przypadku pieczonego omleta, czyli ser kozi, tymianek i oliwę truflową. Pasują do szparagów jak ulał i nigdy się nie nudzą. Oliwę truflową można zastąpić olejem rzepakowym lub rydzowym. Szparagi można ugotować i zawinąć w szynkę bez pieczenia. Ja skorzystałam z tego, że miałam rozgrzany piekarnik. Nie warto go jednak nagrzewać dla tych kilku szparagów. No chyba, że rachunki za prąd Wam niestraszne ;)



Składniki (dla 2-3 osób):

Placki:
1 szklanka mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 szalotka drobno posiekana
1 łyżka listków świeżego tymianku + dodatkowo do podania
50g startego twardego sera koziego + dodatkowy do podania
ewentualnie oliwa truflowa do podania

Szparagi:
pęczek zielonych szparagów
100g suszonej szynki parmeńskiej


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Szparagi umyć, odłamać stwardniałe końce. Każdego szparaga owinąć w połowę plastra szynki. Piec ok. 7-10 minut w zależności od grubości szparagów.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mleko wymieszać z jajkiem i olejem i przelać do mąki, wymieszać. Na koniec do ciasta wmieszać szalotkę, tymianek i ser. Smażyć placki na rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron aż nieco podrosną i się zrumienią. Podawać ze szparagami w szynce z dodatkowym tymiankiem i serem oraz oliwą truflową do skropienia. Smacznego!


3 komentarze:

  1. jaki rodzaj koziego sera? czy można zastąpić zwykłym twarogiem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dopisuję. Użyłam twardego koziego sera długo dojrzewającego. Można zastąpić parmezanem, grana padano lub innym twardym.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger