Sałatka ze szparagami i sosem z kwiatami czarnego bzu


Mam wrażenie, że mieszkam w innym kraju niż południe Polski. Zabrzmiało groźnie, ale mam na myśli pogodę. W prognozach na ten tydzień południe będzie się prażyć w upałach, a u nas nad morzem aura przypomina raczej początek wiosny. Dni są wietrzne, a wiatr przeważnie jest lodowaty. Nocami temperatura nie przekracza 5 stopni! Zazdroszczę tym z południa, bo ja jeszcze nie zaznałam przyjemności chodzenia w krótkim rękawku. Są też jednak plusy tej pogody. Większość blogerów żegna się ze szparagami, a u nas jeszcze się na to nie zanosi. Pojawiły się wyjątkowo późno w tym roku i mam wrażenie, że teraz są najlepsze, cienkie i jędrne. Zajadam się nimi praktycznie codziennie. Była między innymi ta sałatka. Jest przepyszna, a cały sekret jej smaku tkwi w dressingu z syropem z kwiatów czarnego bzu. Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z magazynu Good Food Polska, ale kurczaka zastąpiłam serem halloumi. Od siebie dodałam jeszcze miętę i orzeszki. Polecam!


 

Składniki:
100g kaszy jaglanej
mała główka sałaty masłowej
pęczek (500g) zielonych szparagów
1 szklanka mrożonego groszku
mały pęczek rzodkiewki (użyłam 2 rodzaje)
1 czerwona cebula
duża garść listków świeżej mięty
garść orzeszków pini
2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
2 łyżki octu z białego wina
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sól
pieprz
250g sera halloumi


Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
Zagotować w garnku osoloną wodę na szparagi.
Liście sałaty umyć, dokładnie osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć na bok.
Szparagi wrzucić do gotującej się wody. Gotować 3-5 minut w zależności od grubości szparagów. Na minutę przed końcem wrzucić główki, a następnie groszek. Odcedzić i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę także pokroić w plasterki. 
Orzeszki pini uprażyć na suchej patelni.
Rozgrzać patelnię grillową. W międzyczasie wymieszać syrop z kwiatów bzu, ocet i olej do uzyskania kremowego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Halloumi pokroić w 1,5 cm plastry. Smażyć na patelni grillowej z obu stron aż zmięknie i się przyrumieni.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki: kaszę, sałatę, szparagi, groszek, rzodkiewki, cebulę, miętę i orzeszki. Dodać sos i jeszcze raz wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Sałatkę podawać ze zgrillowanym serem halloumi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger