Ciasto ze śliwkami i kruszonką (bez cukru i glutenu)


Pisałam na blogu, że będzie tu teraz mniej słodko, za to lżej i zdrowiej. Nie będzie zatem ciast z dużą ilością masła i słodzonych cukrem. Nie oznacza to jednak, że całkiem zrezygnowałam z deserów i małych przyjemności. Tak się nie da i każdy kto kiedykolwiek był na diecie wie, że wcześniej czy później dopada pokusa. W mojej diecie jak najbardziej jest miejsce dla ciast i deserów, ale w znacznie odchudzonej wersji. Jak to ciasto z ostatnimi w tym sezonie dojrzałymi śliwkami i korzennymi przyprawami. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale spokojnie zaspokaja apetyt na "coś słodkiego do popołudniowej herbaty". Najlepiej kroi się po całkowitym ostudzeniu. Należy jednak pamiętać, że ciasta bez dodatku mąki pszennej i większej ilości tłuszczu zawsze będą nieco bardziej sypkie. Jeśli Wam to nie przeszkadza zapraszam po przepis :)


 Składniki (na formę 20x20 cm):

Spód:
100g mąki gryczanej
100g bezglutenowych płatków owsianych zmielonych na mąkę
50g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka zimnego oleju kokosowego
4 łyżki syropu klonowego
2 jajka

Owoce:
1/2 kg śliwek węgierek
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 goździk
nasiona z 2 owoców kardamonu

Kruszonka:
100g bezglutenowych płatków owsianych
70g całych migdałów
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki zimnego oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki na spód włożyć do robota z mieszadłem lub malaksera z ostrzem w kształcie litery "S" i miksować do całkowitego połączenia się. Formę o wymiarach 20x20 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód wyłożyć ciasto i wylepić dłonią.
Śliwki umyć i wypestkować. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Goździk i kardamon rozetrzeć w moździerzu, wymieszać z cynamonem i skrobią. Mieszankę przesypać do owoców i dobrze wymieszać. Śliwki wyłożyć równomiernie na przygotowany spód.
Do czystej misy miksera wsypać płatki owsiane, mąkę i posiekane migdały, wymieszać. Dodać olej kokosowy i syrop. Zmiksować pulsacyjnie do utworzenia się struktury kruszonki. Wyłożyć ją na owoce. Ciasto piec 40 minut. Przed krojeniem całkowicie ostudzić.

1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger