15 października 2015

Zapiekane papryki z aromatyczną komosą ryżową


 Faszerowanie papryk kaszą pełną przypraw i zapiekanie ich aż zmiękną i się pomarszczą, to jeden z moich ulubionych sposobów na to warzywo. No bo kto nie kocha pieczonej papryki i tej wspaniałej słodyczy, którą wówczas zyskuje. Do farszu użyłam komosy ryżowej (quinoa), która często u mnie gości odkąd nie jem mięsa. Komosa uważana jest za tzw. SUPERFOOD z/w na dużą zawartość białka, wszystkich niezbędnych dla zdrowia aminokwasów, błonnika, a także manganu, fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Komosa jest kompletnym źródłem białka pochodzenia roślinnego, dlatego szczególnie jest polecana w diecie wegetariańskiej i wegańskiej jako alternatywa dla białka zwierzęcego. Komosa jest dość droga na tle innych kasz. Za 250g białej komosy zapłacimy w sklepie ekologicznym ok. 15 zł (najtańsza wg mnie opcja w ogólnodostępnych sklepach to Rossmann, ok. 12 zł). Warta jest jednak każdej wydanej na nią złotówki.
Tak przygotowane papryki będą dobrą propozycją na kolację, ale podane np. w towarzystwie grillowanego sera halloumi i sałaty z winegretem sprawdzą się także jako danie obiadowe.



Składniki (dla 2 osób):
3 papryki 
100g komosy ryżowej
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki orzeszków pini zrumienionych na suchej patelni
garść czarnych oliwek
6 suszonych pomidorów
sól morska
pieprz
oliwa do skropienia


Przygotowanie:
Komosę przesypać do garnka, zalać  1 szklanką (250 ml) wody, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 12 minut lub do momentu wchłonięcia całej wody. Ugotowaną komosę wymieszać z przyprawami: cynamonem, wędzoną papryką, kminem, kardamonem i ziołami. Dodać drobno posiekaną szalotkę i czosnek, orzeszki pinii, oliwki pokrojone w plasterki oraz posiekane pomidory. Doprawić solą morską i pieprzem do smaku.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda i nafaszerować kaszą. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, przykryć folią aluminiową i piec 25 minut. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać samodzielnie lub z dodatkami. Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usunęłam przez przypadek Wasz komentarz :( wybaczcie! cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  2. Taa przez przypadek ... Bo uwierzę :) ale pyszne było faktycznie, dziś będziemy jeść klopsiki z tofu :)

    OdpowiedzUsuń