Batoniki orkiszowe z dynią i czekoladą


Zdrowe batoniki bez dodatku jajek i cukru. Cała słodycz pochodzi z pieczonej dyni i syropu klonowego. Jak dla mnie batoniki są wystarczająco słodkie, ale przed pieczeniem możecie spróbować masy i jeśli chcecie dodać jeszcze syropu bądź kilka zmiksowanych daktyli. Batoniki mają zwartą konsystencję i łatwo się kroją dzięki mielonemu siemieniu, lepiej więc go nie pomijać.

 
Składniki:
200g płatków orkiszowych
100g posiekanych orzechów włoskich
50g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
4 łyżki syropu klonowego
250g piure z pieczonej dyni


Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać płatki orkiszowe, orzechy, czekoladę, cynamon i siemię lniane, wymieszać. W innej misce wymieszać dynię, olej i syrop klonowy. Zawartość miski dodać do płatków i dokładnie wymieszać. Odstawić. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do foremki, wyrównać i docisnąć ręką do dna. Piec 25-30 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce. Następnie pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości batoniki. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger