Burgery z buraka


Długo szukałam idealnego przepisu na burgery z buraka. Podejść  było wiele, tych mniej lub bardziej udanych. Próbowałam sklejać je jajkiem, siemieniem lnianym lub dodawać mąki. Przeważnie burgery i tak się rozpadały. W większości wypadków usiłowałam upchnąć w jednym małym kotlecie zbyt dużo buraka, a do tego nie poświęcałam mu zbyt wiele czasu. Jak się okazuje cały sekret porządnego burgera z buraka to ugniatanie ;) Chodzi o to, żeby warzywa puściły sok, który w połączeniu z płatkami owsianymi i serem da nam klejącą masę. I nie potrzeba tu jajka ani żadnych innych zagęstników. Uwielbiam smak tych burgerów! Oczywiście burak tu dominuje, ale inne składniki tylko podkręcają jego smak. Ser feta wspaniale równoważy jego słodycz, mięta i sok z cytryny dodają świeżości, a orzechy element chrupkości. Burger jest zwarty i jak najbardziej nadaje się do włożenia w bułkę, ale ja często podaję go jako kotlet w towarzystwie kaszy jaglanej, prostej sałatki i tzatzików. Tak, tzatziki robią tu robotę! Koniecznie podajcie je do tych burgerów :)


 Składniki (na 6 dużych burgerów):
400g upieczonych lub ugotowanych buraków (bez skórki)
150g płatków owsianych
100g uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
150g sera feta
1 mała czerwona cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
duża garść liści świeżej mięty posiekanych
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
sól
pieprz


Przygotowanie:
Buraka zetrzeć do dużej miski na tarce o grubych oczkach. Dodać płatki owsiane, posiekane orzechy, rozkruszony ser, cebulę, czosnek, miętę, sok z cytryny i cynamon. Ugniatać ręką aż wszystkie składniki się połączą, a buraki puszczą sok. Powinna powstać zwarta masa, która będzie łatwo się formować. Doprawić ją solą i pieprzem. Uformować burgery. Ja zapiekam je 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ale można je również usmażyć na patelni. Wówczas będą jeszcze bardziej chrupiące z zewnątrz. Burgery podawać w bułce lub w towarzystwie kaszy i obowiązkowo tzatzików. Smacznego!


1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger