Granola ulubiona


Ostatnimi czasy jest to moja ulubiona granola. Właściwie nie ma tygodnia bym nie przygotowywała świeżego zapasu. Znakomite połączenie chrupiących orzechów i ekspandowanego ziarna wzbogacone nasionami chia i jagodami goji. Lubię jeść tę granolę na szybkie śniadanie z mlekiem roślinnym lub podjadać bez dodatków jako zdrową przekąskę. Inspiracją był dla mnie przepis z książki What Katie Ate: Weekend Katie, ale pominęłam suszoną żurawinę i jagody. Tę pierwszą ciężko dostać w wersji niesłodzonej cukrem, te drugie w ogóle ciężko dostać ;) Poza tym granolę najchętniej zjadam ze świeżymi owocami. Ekspandowaną kaszę quinoa zastąpiłam naszą poczciwą kaszą jaglaną, która jest dużo tańsza, ale bardzo pożądana w naszej diecie. Lubię zmieniać proporcje orzechów lub dodawać inne za każdym razem. Granolę przeważnie przygotowuję z podwójnej porcji, z której wychodzi słoik nieco ponad 2,5 litra. 


Składniki (na ok. 2,5 litra):
 280g łuskanych całych migdałów
160g łuskanych całych orzechów laskowych
150g pestek słonecznika
100g pestek dyni
100h łuskanych grubo posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki syropu z agawy
100g jagód goji
2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
4 łyżki nasion chia


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać migdały, orzechy laskowe, słonecznik, pestki dyni i orzechy włoskie. Dodać syrop z agawy i jeszcze raz dokładnie wymieszać aż wszystkie orzechy i pestki będą równomiernie nim pokryte. Mieszankę rozłożyć równomiernie na blasze i piec 10-12 minut lub do czasu aż nabierze złocistego koloru. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Granolę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do dużej miski i wymieszać z jagodami goji, ekspandowaną kaszą i nasionami chia. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni. Smacznego!


1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger