Koktajl z jarmużem i chia


Nie powiem, żebym do tej pory była jakąś wielką fanką jarmużu, a szkoda. Jarmuż jest bogatym źródłem białka, błonnika, witamin C (wśród warzyw więcej ma tylko papryka i natka pietruszki), A, B6 i K oraz soli mineralnych – wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, potasu, sodu i cynku. Jarmuż ma także dużą zawartość przeciwutleniaczy, które chronią przed schorzeniami układu krążenia i nowotworami. Ze względu na powyższe postanowiłam w tym roku oswoić to warzywo i spróbować się z nim zaprzyjaźnić. Jak na razie idzie mi całkiem nieźle, a to jeden z efektów. Koktajl, w którym jarmuż jest praktycznie niewyczuwalny, a podany w surowej, a więc najlepszej formie. Bardziej czuć słodycz banana i mleko roślinne. Jest więc dobrym sposobem na podanie porcji jarmużu dzieciom.


Składniki (na 2 porcje):
1 mały banan
sok z 1,5 pomarańczy
40g liści jarmużu (bez środkowej twardej części)
150ml mleka roślinnego
1 łyżka nasion chia
1 suszona figa (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i miksować do uzyskania gładkiego koktajlu. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger