Naleśniki kasztanowe z dyniowym farszem


Kasztany jadalne i dynia to duet bardzo jesienny i bardzo do siebie pasujący. Przekonałam się o tym nie raz przygotowując warzywne gulasze, makarony. itp. Tym razem miałam ochotę na pierogi z ich udziałem. Ochota ochotą, ale robić się nie chciało, więc poszłam na skróty i padło na naleśniki ;) Naleśniki z mąką kasztanową mają niepowtarzalny smak i są bardzo delikatne. Nie żałujcie orzechów, które dopełniają smaku i wspaniale chrupią. 


Składniki (na 4 porcje):

Naleśniki:
100g jasnej mąki orkiszowej
100g mąki kasztanowej
szczypta soli
500ml mleka roślinnego
3 jajka
1 łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie:
250g upieczonej i zmiksowanej dyni
100g sera feta
25g parmezanu
duża garść orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
kilka listków świeżej szałwii
świeża gałka muszkatołowa
sól
pieprz


Przygotowanie:
Naleśniki: do miski przesiać obie mąki, dodać szczyptę soli, jajka, mleko i olej. Zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto zamieszać. Jeśli będzie zbyt gęste dolać trochę wody. Na nieprzywierającej patelni smażyć naleśniki.
Nadzienie: piure z dyni wymieszać z pokruszonym serem feta, startym na tarce parmezanem i grubo posiekanymi orzechami. Doprawić do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekaną szałwię.
Nadzieniem cienko smarować naleśniki, składać w trójkąty i podawać. Smacznego!


2 komentarze:

  1. musiały być pyszne! szczególnie z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować zrobić. Robiłem z gravlaxem krem fresh i koperkiem. Marek

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger