Zupa dyniowa z soczewicą


Mamy prawie grudzień, a na blogu nie było jeszcze żadnego dyniowego przepisu w tym roku. To wcale nie oznacza, że dyni nie jemy. Wręcz przeciwnie! Każdego tygodnia zajadamy się dyniowymi potrawami. Jedną polubiliśmy tak bardzo, że tej jesieni gościła u nas już kilka razy. Drugą ulubioną jest zupa - bohaterka dzisiejszego posta. I choć przepisów na zupę dyniową wypróbowałam już wiele, ten naprawdę robi furorę. Zresztą spróbujcie sami. Wolałam, żeby moja zupa nie była idealnie kremowa, dlatego kawałki dyni rozgniotłam tylko tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli lubicie kremy, zmiksujcie ją blenderem.

 
Składniki (na 6 porcji):
1 dynia piżmowa o wadze 1kg (może być też hokkaido)
2 cebule
4 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 płaska łyżeczka suszonych płatków chilli
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 czubata łyżeczka utartych w moździerzu nasion kolendry
1/2 doniczki kolendry (listki + łodyżki zmiksowane na pastę z 2 łyżkami oleju)
150g czerwonej soczewicy
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
sól
pieprz
ser feta do podania
listki kolendry do dekoracji


Przygotowanie:
Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić na 2cm kawałki. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki. 
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek, dodać szczyptę soli i dusić pod przykryciem 10 minut co jakiś czas mieszając. Wsypać przyprawy: chilli, kmin i kolendrę oraz dodać pastę z kolendry. Smażyć ok. 2 minuty stale mieszając. Do garnka wrzucić dynię i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie wsypać soczewicę, wlać bulion i mleko kokosowe. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 30 minut. Kawałki dyni rozgnieść w garnku tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować zupę blenderem ręcznym na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pokruszonym serem feta i listkami kolendry do dekoracji. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Lubie dynie, czesto robię zupę z dynią i papryką pieczoną, kolendra , kumin i peperoroncino na oliwie proszę spróbować na oleju rzepakowym z Góry Św. Wawrzyńca (moim ulubionym). Marek S-cie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger