Chleb z ziołami


Lubię takie "szybkie" chleby. Co prawda daleko im do zakwasowców, ale są dobrą opcją, gdy nagle zabraknie pieczywa. Poza tym każdy drożdżowy chleb upieczony w domu zawsze będzie lepszy niż ten wypiekany z mrożonego ciasta w markecie. Osobiście kupuję chleb na zakwasie w sklepie ekologicznym, który mam blisko domu, ale jak zapomnę lub go zabraknie, to piekę w domu drożdżowy. Dzisiejszy przepis jest po prostu ekspresowy. Ciasto chlebowe wyrasta tylko raz, ok. 45 minut, więc wraz z wyrabianiem po godzinie chleb ląduje w piekarniku, a po kolejnych 45 minutach cieszymy się parującym bochenkiem, a w domu pachnie jak w piekarni. Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg Smak miłości i daje dużo pole do popisu. Wypiekam go na zmianę z mąki pszennej lub orkiszowej, zależy jaką mam w domu. Lubię też pokombinować z ziołami i przyprawami. Jednym razem są to mieszane zioła i kminek, innym rozmaryn i nasiona kopru włoskiego, czy czosnek niedźwiedzi i czarnuszka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by chleb wzbogacić o dodatek orzechów. Jedynym minusem tego przepisu jest konsystencja ciasta, która jest dość klejąca. Nie należy dodawać jednak więcej mąki. Autorka sugeruje smarowanie rąk olejem i formowanie w ten sposób bochenka. Ja idę totalnie na skróty i przekładam ciasto do formy keksowej. Podane proporcje idealnie pasują do dużej formy o długości 36 cm, ale można upiec 2 mniejsze bochenki w małych keksówkach. Chleb jest najlepszy w dniu pieczenia, ale wytrzymuje nawet 3 dni. Jest co prawda trochę bardziej suchy, ale w dalszym ciągu miękki.


 Składniki (na formę keksową o dł. 36 cm):
2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży (7g)
1 i 3/4 ciepłej wody
2 łyżki cukru trzcinowego, miodu lub syropu z agawy
1 łyżka oleju słonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron
 4 szklanki mąki (używam pół na pół zwykłej i razowej, pszennej lub orkiszowej)
2 płaskie łyżeczki soli morskiej 
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka kminku
2 łyżki pestek słonecznika + do posypania chleba
2 łyżki sezamu


Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z cukrem, miodem lub syropem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut aż zaczną pracować. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę keksową o długości 36 cm wysmarować olejem i wysypać mąką.
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, zioła i ziarna, wymieszać. Wlać wodę z drożdżami i olej, wymieszać drewnianą łyżką a następnie wyrabiać ciasto hakiem miksera ok. 10 minut na średnich obrotach. Ciasto zacznie odchodzić od miski, ale będzie dość klejące. Przełożyć je do przygotowanej formy, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, powinno podwoić objętość. Wyrośnięty chleb posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. Piec 45 minut aż chleb ładnie się zrumieni. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika wyłożyć go na kratkę i ostudzić. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam piec chleb, a jeszcze bardziej jeść. Z Ziołami jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger