Ciasto czekoladowe (bez cukru i glutenu)


Nie macie jeszcze planów na weekendowy wypiek? Co powiecie na puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto? Z pewnością poprawi Wam nastrój. Do tego jest mało skomplikowane i nieco zdrowsze niż zwykłe ucierańce, bo słodzone bananami i syropem klonowym. Jest też bez glutenu - w oryginale z mielonymi migdałami, ja lubię mieszać mąkę ryżową i gryczaną. Rośnie jak szalone i pęka w trakcie pieczenia, ale komu by to przeszkadzało ;) To co? Pieczecie?
Przepis z bloga Green Kitchen Stories.
P.S. Miałam mały problem z odmierzeniem kakao. Autorka podaje 7 łyżek, co ma stanowić 25g. Odmierzałam i ważyłam i nijak nie wychodziło, by 7 łyżek dało 25g, prędzej ponad 40g. Ciasto piekłam już kilka razy i zawsze daję 5 łyżek, czyli 35g kakao. W oryginale nie podano też wagi bananów. Ja dodaję 2 średniej wielkości lub 3 małe, po obraniu jakieś 300g. Mam nadzieję, że moje wskazówki będą pomocne i ciasto tak pięknie Wam wyrośnie jak mi.



Składniki (na formę o śr. 18 cm):
200g mielonych migdałów (lub jak u mnie 100g mąki gryczanej i 100g mąki ryżowej)
5 łyżek surowego kakao (35g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
80ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
120ml syropu klonowego
2 średniej wielkości dojrzałe banany (300g po obraniu)



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Małą tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować olejem i oprószyć mieszanką migdałów (mąki) i kakao.
Banany pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem. Odstawić.
W jednej misce ubić jajka na puszystą pianę (ok. 3 minut na dużych obrotach miksera). Zmniejszyć obroty i stale miksując wlać cienką strużką olej i syrop klonowy. Na koniec dodać banany. Odstawić.
W drugiej misce wymieszać migdały (mąkę) z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Dodać mokre składniki i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec 40-45 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Przed krojeniem ostudzić. Ciasto można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Smacznego!


2 komentarze:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger