Komosa z pieczonym burakiem, jabłkiem i pomarańczą


Dużo dobrego w jednej misce. Pożywna komosa ryżowa aromatyzowana koprem włoskim i cynamonem, pieczony burak, chrupiące jabłko i orzechy, ostry kozi ser i słodkie rodzynki. To wszystko skropione sokiem z pomarańczy i olejem rzepakowym. Kropkę nad "i" stawia świeża bazylia. Trochę to zimowe smaki w wersji sałatkowej. Dobra propozycja jedzenia do zabrania do pracy, w podróż czy na wycieczkę. Bardzo lubimy te smaki i ostatnio to nasza ulubiona opcja na pieczonego buraka.
Przepis inspirowany wrapami z książki Zielono i zdrowo The Green Kitchen Stories.



Składniki (na 3-4 porcje):
100g komosy ryżowej
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 upieczony burak średniej wielkości
1 małe jabłko
kilka liści ulubionej sałaty
spora garść łuskanych orzechów włoskich, uprażonych
2 łyżki rodzynek
150g koziego twarogu
sok z 1/2 pomarańczy
2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
spora garść świeżej bazylii
sól
pieprz



Przygotowanie:

Komosę przepłukać, wsypać do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać koper włoski i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 12-15 minut lub do momentu aż wchłonie całą wodę.
Ugotowaną komosę wymieszać z cynamonem, pokrojonym w kostkę burakiem i jabłkiem, porwanymi liśćmi sałaty, posiekanymi orzechami, rodzynkami i pokruszonym serem. Wlać sok z pomarańczy i olej, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec wmieszać bazylię i podawać. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger