30 stycznia 2015

Placuszki z ricotty



To nasz ostatni hit śniadaniowy. Placuszki z ricotty z niewielką ilością mąki. Są lekkie i puszyste, a do tego szybsze w przygotowaniu niż lubiane przez nas pancakes. Kiedy pierwszy raz je zrobiłam z jednego opakowania sera (250g) ukochany rzekł: pyszne, ale śmierdzi malizną! Od tej pory robię je zawsze z 1/2 kg ricotty :) Jest to zmodyfikowany przepis z książki Jamiego Olivera 15 minut w kuchni. Lubię je podawać z delikatnie podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi z octem balsamicznym i tymiankiem. Do tego suszona szynka i świeżo starty parmezan. Nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować je także na słodko z owocami polane syropem klonowym lub poszaleć z przyprawami. Gorąco polecam!


29 stycznia 2015

Czekoladowy koktajl z bananem i masłem orzechowym


Zapraszam dziś na kolejny koktajl. Koktajl tak pyszny, że śmiało można go potraktować jako deser. Wszystkie smaki są doskonale wyczuwalne, a wiadomo, że banan, masło orzechowe i czekolada znakomicie do siebie pasują. Przypomniał mi nieco sernik bananowy, który kiedyś robiłam. I dobrze, bo coś słodkiego chodziło za mną od dawna. Zaspokoiłam w ten sposób swój apetyt w zdrowszy i mniej kaloryczny sposób. Tym samym udało mi się przetrwać już praktycznie miesiąc bez słodyczy :) Polecam!


22 stycznia 2015

Koktajl z banana i czerwonych pomarańczy


 Witam wszystkich czytelników po dość długiej przerwie, która bynajmniej nie była zamierzona. Głównym powodem mojej nieobecności był ponad miesięczny brak komputera. Dotychczasowy wyzionął ducha i trzeba było czekać na nowy. Przyznam, że ten miesiąc dobrze mi zrobił. Nadrobiłam zaległości czytelnicze i filmowe, wróciłam do regularnych ćwiczeń, a dni wydawały się jakby dłuższe. Tak, komputer to zdecydowany pożeracz czasu, no ale ciężko sobie dziś wyobrazić życie bez niego. Powoli więc wracam do wirtualnego świata i do blogowania również.
Dziś zaczynam skromnie - koktajlem na bazie mleka roślinnego, z bananem i sokiem z czerwonych pomarańczy.