Scones z serem, orzechami i ziołami

Scones z serem, orzechami i ziołami


Wczoraj na blogu był przepis na chleb, a dziś szybka alternatywa, gdy chleba zabraknie. Scones to wypiek trochę jakby między bułką a ciastkiem. Puszysty a zarazem lekko kruchy. Skonsy są smaczne, choć nie najzdrowsze, ale czasem można sobie na nie pozwolić. No i robi się je naprawdę szybko. Im szybciej i bardziej niedbale zagniecione ciasto tym lepiej. Grudki jak najbardziej wskazane ;) Po upieczeniu scones kroimy na pół jak bułeczkę, smarujemy masłem, dżemem lub przekładamy szynką. Ja lubię zabrać je bez niczego na wycieczkę, szczególnie gdy mają tak bogate wnętrze jak te tutaj: ser, zioła i orzechy.
Przepis z książki Cynthii Barcomi Backen.


Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty


Zdecydowany faworyt wśród chlebów, które ostatnio upiekłam. Idealnie miękki miąższ i chrupiąca skórka. Upieczony w żeliwnym garnku, co jest ostatnio moją ulubioną metodą i myślę, że daje najlepsze efekty w domowym wypieku chleba. Chleb wyrasta przy niewielkim udziale drożdży. Jest ich bardzo mało, a sekretem jest zaczyn, który dojrzewa 12-16 godzin. Chleb ten tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że najlepsze pieczywo potrzebuje czasu, nie pośpiechu. Dlatego ostatnio piekę wyłącznie na zaczynie i myślę, że dzieli mnie już tylko krok, by znów zaprzyjaźnić się z zakwasem :)  Przepis autorstwa Davida Lebovitz z książki Moja kuchnia w Paryżu. Wydłużyłam lekko czas pieczenia redukując temperaturę piekarnika i dopiekając chleb bez przykrycia. Użyłam świeżych drożdży, bo akurat takie miałam w domu.

Owsiane batoniki jabłkowe

Owsiane batoniki jabłkowe


Batoniki owsiane pachnące masłem, miodem i rozmarynem. Lekko kwaskowe dzięki jabłkom. Smakują trochę jak pyszna domowa szarlotka, ale w dużo zdrowszej wersji. Batoniki są bardziej miękkie i wilgotniejsze niż te, które zamieściłam na blogu ostatnio, ale nie ma problemów z ich krojeniem. Ze względu na zawartość owoców nie nadają się do przechowywania dłużej niż 3 dni, o ile nie zjecie ich wcześniej.


Kawowy koktajl z bananem i chia

Kawowy koktajl z bananem i chia


Koktajl idealny na drugie śniadanie, tzw. 2w1, bo zaspokoi głód i pobudzi. Dobra alternatywa dla kolejnej filiżanki kawy. U mnie dziś póki co szaro i pochmurnie, więc taki koktajl jest jak znalazł na dodanie mi energii :)


Makaron z brokułem i serem gorgonzola

Makaron z brokułem i serem gorgonzola


To jeden z moich ulubionych makaronów. Brokuły kocham całym sercem, tak jak kalafior, i muszę się przyznać, że w trakcie przygotowywania posiłku potrafię wyjeść połowę zawartości durszlaka :) Dla mnie ugotowany w osolonej wodzie brokuł jest sam w sobie znakomitą przekąską, ale jest też wdzięcznym warzywem do łączenia z innymi składnikami, np. z serem z niebieską pleśnią. Makaron ten robi się szybko, składników jest niewiele, za to smaku całe mnóstwo.


Sałatka z kaszy z makrelą i burakiem

Sałatka z kaszy z makrelą i burakiem


Powiedzmy sobie szczerze: zawartość miski nie prezentuje się ani oszałamiająco ani wykwintnie. Ot, taki bałagan. Kulinarne bałagany mają to do siebie, że często mimo, iż nie wyglądają, to smakują wspaniale. Nie inaczej jest w tym przypadku. Sałatka powstała z resztek z lodówki, a połączenie smaków tak bardzo przypadło mi do gustu, że weszła na stałe do mojego menu. Jest szybką alternatywą na obiad, gdy mamy mało czasu (wystarczy użyć ugotowanych, pakowanych próżniowo buraczków / kaszę można ugotować wcześniej), a przy tym dostarcza wszystkich niezbędnych elementów: węglowodanów, białka, wapnia i witamin z warzyw. Polecam!


Placki z kukurydzą i cukinią

Placki z kukurydzą i cukinią



Placki wytrawne z cukinią i kukurydzą. Proste i szybkie. Jemy je na śniadanie, ale są tak sycące, że z powodzeniem mogą zastąpić obiad. Wzorowałam się na tym przepisie, ale użyłam mąki z ciecierzycy i zdecydowałam się na inne dodatki. Mąka z ciecierzycy nadaje plackom ciekawą strukturę i mocno syci. Jeśli nie mieliście jeszcze z nią do czynieni, polecam poznać się bliżej.


Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger