Burgery z buraka

Burgery z buraka


Długo szukałam idealnego przepisu na burgery z buraka. Podejść  było wiele, tych mniej lub bardziej udanych. Próbowałam sklejać je jajkiem, siemieniem lnianym lub dodawać mąki. Przeważnie burgery i tak się rozpadały. W większości wypadków usiłowałam upchnąć w jednym małym kotlecie zbyt dużo buraka, a do tego nie poświęcałam mu zbyt wiele czasu. Jak się okazuje cały sekret porządnego burgera z buraka to ugniatanie ;) Chodzi o to, żeby warzywa puściły sok, który w połączeniu z płatkami owsianymi i serem da nam klejącą masę. I nie potrzeba tu jajka ani żadnych innych zagęstników. Uwielbiam smak tych burgerów! Oczywiście burak tu dominuje, ale inne składniki tylko podkręcają jego smak. Ser feta wspaniale równoważy jego słodycz, mięta i sok z cytryny dodają świeżości, a orzechy element chrupkości. Burger jest zwarty i jak najbardziej nadaje się do włożenia w bułkę, ale ja często podaję go jako kotlet w towarzystwie kaszy jaglanej, prostej sałatki i tzatzików. Tak, tzatziki robią tu robotę! Koniecznie podajcie je do tych burgerów :)


Muffiny śniadaniowe z komosą i jarmużem

Muffiny śniadaniowe z komosą i jarmużem


Dzisiejszy przepis to rezultat mojego dalszego oswajania się z jarmużem. Coś pomiędzy muffiną a frittatą, czyli babeczki z dużą ilością jajek. Nie są może zbyt urodziwe, ale bardzo smaczne. Do tego są idealne do zabrania do pracy jako drugie śniadanie lub przekąska na wycieczkę. Muffiny piekłam w kartonowych foremkach wielkości tradycyjnej papilotki, ale jak najbardziej sprawdzi się tradycyjna forma z wgłębieniami. Do muffinek podałam domowy hummus.
Przepis z magazynu Jamie.


Naleśniki kasztanowe z dyniowym farszem

Naleśniki kasztanowe z dyniowym farszem


Kasztany jadalne i dynia to duet bardzo jesienny i bardzo do siebie pasujący. Przekonałam się o tym nie raz przygotowując warzywne gulasze, makarony. itp. Tym razem miałam ochotę na pierogi z ich udziałem. Ochota ochotą, ale robić się nie chciało, więc poszłam na skróty i padło na naleśniki ;) Naleśniki z mąką kasztanową mają niepowtarzalny smak i są bardzo delikatne. Nie żałujcie orzechów, które dopełniają smaku i wspaniale chrupią. 


Zupa dyniowa z soczewicą

Zupa dyniowa z soczewicą


Mamy prawie grudzień, a na blogu nie było jeszcze żadnego dyniowego przepisu w tym roku. To wcale nie oznacza, że dyni nie jemy. Wręcz przeciwnie! Każdego tygodnia zajadamy się dyniowymi potrawami. Jedną polubiliśmy tak bardzo, że tej jesieni gościła u nas już kilka razy. Drugą ulubioną jest zupa - bohaterka dzisiejszego posta. I choć przepisów na zupę dyniową wypróbowałam już wiele, ten naprawdę robi furorę. Zresztą spróbujcie sami. Wolałam, żeby moja zupa nie była idealnie kremowa, dlatego kawałki dyni rozgniotłam tylko tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli lubicie kremy, zmiksujcie ją blenderem.

Orzechowe ciastka z amarantusem

Orzechowe ciastka z amarantusem


Pogoda nie rozpieszcza. Nad morzem jak to nad morzem, dominują deszcze i niesamowita wilgoć. Nie dziwi, więc fakt, że co raz częściej ma się ochotę na coś słodkiego, co choć na chwilę poprawi nastrój. Ostatnio częściej pozwalam sobie na słodkości, ale w dalszym ciągu w zdrowej wersji. Te ciasteczka nie zawierają glutenu i cukru, a tłuszcz w nich pochodzi głównie z masła orzechowego. Do tego są całkowicie wegańskie i mają sporo dobroczynnego amarantusa. Niech Was nie zwiodą pęknięcia na nich, ciastka są mięciutkie, lekko ciągnące i karmelowe dzięki daktylom. 
P.S. Gorąco polecam masło orzechowe składające się w 100% z orzeszków ziemnych, bez dodatku oleju palmowego, cukru i soli. Jest nieco droższe, ale uwierzcie, poczujecie różnicę.

Koktajl z jarmużem i chia

Koktajl z jarmużem i chia


Nie powiem, żebym do tej pory była jakąś wielką fanką jarmużu, a szkoda. Jarmuż jest bogatym źródłem białka, błonnika, witamin C (wśród warzyw więcej ma tylko papryka i natka pietruszki), A, B6 i K oraz soli mineralnych – wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, potasu, sodu i cynku. Jarmuż ma także dużą zawartość przeciwutleniaczy, które chronią przed schorzeniami układu krążenia i nowotworami. Ze względu na powyższe postanowiłam w tym roku oswoić to warzywo i spróbować się z nim zaprzyjaźnić. Jak na razie idzie mi całkiem nieźle, a to jeden z efektów. Koktajl, w którym jarmuż jest praktycznie niewyczuwalny, a podany w surowej, a więc najlepszej formie. Bardziej czuć słodycz banana i mleko roślinne. Jest więc dobrym sposobem na podanie porcji jarmużu dzieciom.


Granola ulubiona

Granola ulubiona


Ostatnimi czasy jest to moja ulubiona granola. Właściwie nie ma tygodnia bym nie przygotowywała świeżego zapasu. Znakomite połączenie chrupiących orzechów i ekspandowanego ziarna wzbogacone nasionami chia i jagodami goji. Lubię jeść tę granolę na szybkie śniadanie z mlekiem roślinnym lub podjadać bez dodatków jako zdrową przekąskę. Inspiracją był dla mnie przepis z książki What Katie Ate: Weekend Katie, ale pominęłam suszoną żurawinę i jagody. Tę pierwszą ciężko dostać w wersji niesłodzonej cukrem, te drugie w ogóle ciężko dostać ;) Poza tym granolę najchętniej zjadam ze świeżymi owocami. Ekspandowaną kaszę quinoa zastąpiłam naszą poczciwą kaszą jaglaną, która jest dużo tańsza, ale bardzo pożądana w naszej diecie. Lubię zmieniać proporcje orzechów lub dodawać inne za każdym razem. Granolę przeważnie przygotowuję z podwójnej porcji, z której wychodzi słoik nieco ponad 2,5 litra. 


Batoniki orkiszowe z dynią i czekoladą

Batoniki orkiszowe z dynią i czekoladą


Zdrowe batoniki bez dodatku jajek i cukru. Cała słodycz pochodzi z pieczonej dyni i syropu klonowego. Jak dla mnie batoniki są wystarczająco słodkie, ale przed pieczeniem możecie spróbować masy i jeśli chcecie dodać jeszcze syropu bądź kilka zmiksowanych daktyli. Batoniki mają zwartą konsystencję i łatwo się kroją dzięki mielonemu siemieniu, lepiej więc go nie pomijać.

Orkiszowy chleb z ziarnami

Orkiszowy chleb z ziarnami


Prosty chleb z mąki orkiszowej. Uda się tak samo jak ten z mąki pszennej. Ma przy tym charakterystyczny lekko orzechowy posmak typowy dla orkiszu. W chlebie użyto pół na pół zwykłej białej mąki orkiszowej i pełnoziarnistej. Jeśli nie macie do niej dostępu, możecie użyć oczywiście mąki pszennej. Chleb robi się szybko i równie szybko wyrasta dzięki sporej ilości drożdży. Jest więc dobrą alternatywą, gdy w niedzielę czy święto zabraknie nam pieczywa. Swój chleb upiekłam w garnku żeliwnym, ale oryginalny przepis zakładał pieczenie w foremce. Wybór należy zatem do Was. 
Przepis z książki Ziarna dają siłę Chrissy Freer.

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger