7 grudnia 2015

Chleb z ziołami


Lubię takie "szybkie" chleby. Co prawda daleko im do zakwasowców, ale są dobrą opcją, gdy nagle zabraknie pieczywa. Poza tym każdy drożdżowy chleb upieczony w domu zawsze będzie lepszy niż ten wypiekany z mrożonego ciasta w markecie. Osobiście kupuję chleb na zakwasie w sklepie ekologicznym, który mam blisko domu, ale jak zapomnę lub go zabraknie, to piekę w domu drożdżowy. Dzisiejszy przepis jest po prostu ekspresowy. Ciasto chlebowe wyrasta tylko raz, ok. 45 minut, więc wraz z wyrabianiem po godzinie chleb ląduje w piekarniku, a po kolejnych 45 minutach cieszymy się parującym bochenkiem, a w domu pachnie jak w piekarni. Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg Smak miłości i daje dużo pole do popisu. Wypiekam go na zmianę z mąki pszennej lub orkiszowej, zależy jaką mam w domu. Lubię też pokombinować z ziołami i przyprawami. Jednym razem są to mieszane zioła i kminek, innym rozmaryn i nasiona kopru włoskiego, czy czosnek niedźwiedzi i czarnuszka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by chleb wzbogacić o dodatek orzechów. Jedynym minusem tego przepisu jest konsystencja ciasta, która jest dość klejąca. Nie należy dodawać jednak więcej mąki. Autorka sugeruje smarowanie rąk olejem i formowanie w ten sposób bochenka. Ja idę totalnie na skróty i przekładam ciasto do formy keksowej. Podane proporcje idealnie pasują do dużej formy o długości 36 cm, ale można upiec 2 mniejsze bochenki w małych keksówkach. Chleb jest najlepszy w dniu pieczenia, ale wytrzymuje nawet 3 dni. Jest co prawda trochę bardziej suchy, ale w dalszym ciągu miękki.


4 grudnia 2015

Ciasto czekoladowe (bez cukru i glutenu)


Nie macie jeszcze planów na weekendowy wypiek? Co powiecie na puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto? Z pewnością poprawi Wam nastrój. Do tego jest mało skomplikowane i nieco zdrowsze niż zwykłe ucierańce, bo słodzone bananami i syropem klonowym. Jest też bez glutenu - w oryginale z mielonymi migdałami, ja lubię mieszać mąkę ryżową i gryczaną. Rośnie jak szalone i pęka w trakcie pieczenia, ale komu by to przeszkadzało ;) To co? Pieczecie?
Przepis z bloga Green Kitchen Stories.
P.S. Miałam mały problem z odmierzeniem kakao. Autorka podaje 7 łyżek, co ma stanowić 25g. Odmierzałam i ważyłam i nijak nie wychodziło, by 7 łyżek dało 25g, prędzej ponad 40g. Ciasto piekłam już kilka razy i zawsze daję 5 łyżek, czyli 35g kakao. W oryginale nie podano też wagi bananów. Ja dodaję 2 średniej wielkości lub 3 małe, po obraniu jakieś 300g. Mam nadzieję, że moje wskazówki będą pomocne i ciasto tak pięknie Wam wyrośnie jak mi.


3 grudnia 2015

Komosa z pieczonym burakiem, jabłkiem i pomarańczą


Dużo dobrego w jednej misce. Pożywna komosa ryżowa aromatyzowana koprem włoskim i cynamonem, pieczony burak, chrupiące jabłko i orzechy, ostry kozi ser i słodkie rodzynki. To wszystko skropione sokiem z pomarańczy i olejem rzepakowym. Kropkę nad "i" stawia świeża bazylia. Trochę to zimowe smaki w wersji sałatkowej. Dobra propozycja jedzenia do zabrania do pracy, w podróż czy na wycieczkę. Bardzo lubimy te smaki i ostatnio to nasza ulubiona opcja na pieczonego buraka.
Przepis inspirowany wrapami z książki Zielono i zdrowo The Green Kitchen Stories.