Brownie z batata


Odkąd przeszliśmy na wegetarianizm spożycie przez nas jajek spadło niemal o 90% - z 12 sztuk tygodniowo na 6 w miesiącu. Było to niezamierzone i przyszło zupełnie naturalnie. Chętnie zatem korzystam z przepisów bez ich udziału. Wciąż nie mogę się nadziwić jak wiele w sieci można znaleźć przepisów na zdrowe i proste ciasta wegańskie. Często są to połączenia, na które pewnie sama bym nie wpadła. Podpatruję więc mistrzów i powolutku się uczę. To brownie robiło furorę na blogach już jakiś czas temu. Ja sama często korzystam z tego przepisu i jest on jednym z hitów w naszym domu. Ciasto piekę w foremce 20 x 20 cm i wychodzi nieco niższe niż w oryginale. Lubię też je podpiec nieco dłużej, dzięki czemu ma bardziej zwartą konsystencję (choć wciąż jest delikatne) i idealnie nadaje się do zabrania na wycieczkę, do pracy lub w podróż. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce nawet do tygodnia i nie skłamię, jeśli napiszę, że z każdym kolejnym dniem jest co raz lepsze. Czasem zamieniam mielone migdały na orzechy laskowe lub włoskie, a mąkę gryczaną na ryżową, amarantusową lub kasztanową. Do masy można dodać otartej skórki z cytrusów lub chilli. Kreatywność mile widziana :)
Przepis z niesamowitego bloga Deliciously Ella.


Składniki (na formę 20 x 20 cm lub nieco mniejszą):
600g batatów 
14 świeżych daktyli medjool lub zwykłych suszonych namoczonych w gorącej wodzie
3 łyżki syropu klonowego
80g mielonych migdałów
100g mąki gryczanej
4 łyżki kakao (najlepiej surowego)
szczypta soli (najlepiej himalajskiej)


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Bataty obrać, pokroić w kostkę i piec na blasze ok. 15 minut aż będą bardzo miękkie. Przełożyć je do malaksera razem z daktylami i syropem klonowym, zmiksować na gładką masę. Nie przejmujcie się jeśli zostaną małe kawałki daktyli. W misce wymieszać migdały z mąką, kakao i solą. Sypkie składniki dodać do malaksera i zmiksować do połączenia się składników. 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę wyrównując wierzch. Będzie ona dość gęsta i lepka, nie należy więc się specjalnie przejmować nierównościami. Brownie piec 20-30 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Przed krojeniem ostudzić. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger