Burgery z czarnej fasoli i kaszy gryczanej + bułki


Budzisz się w sobotę rano. Za oknem szaro i deszczowo. Jedyna słuszna opcja na ten dzień to gotowanie. Stoisz więc kilka godzin w kuchni w piżamie i tworzysz: na śniadanie amarantusowe naleśniki, na obiad pikantny krem marchewkowy, a może jeszcze burgery? Lodówka prawie pusta, ale puszek w szafce zawsze w brud. W rękę wpada czarna fasola i puszka mango, która leży w niej ze 2 lata. Przez przypadek robisz z tegoż mango obłędny sos. Przypominasz sobie, że w piwnicy czeka jeszcze parę słoiczków ajwaru z 2014. Do takich pysznych sosideł przydałaby się równie pyszna bułka. Zagniatasz szybkie ciasto. Pieczesz, w domu pachnie aż miło. Smażysz kotlety z uśmiechem na ustach - będzie smacznie, będzie dobry przepis na bloga. Składasz więc burgera do kupy, ustawiasz plan, ślinka cieknie. Wtedy dochodzi do ciebie, że trzeba zgasić światło, że przecież od rana świeci lampka. W domu jest ciemno, a nawet bardzo ciemno. Przypominasz sobie, że głowica w twoim statywie jest dalej zepsuta i nie ma akurat nikogo kto potrzyma ci srebrną blendę. Ustawiasz więc skomplikowaną konstrukcję jak najbliżej okna. Pies ucieka do przedpokoju na wypadek upadku któregoś z jej elementu. Odsłaniasz wszystkie zasłony. Stoisz w tej piżamie i walczysz z oddechem i drżącą ręką, zaklinasz światło. Kiedy kończysz dostrzegasz, że sąsiedzi z dwóch mieszkań kamienicy na przeciwko bacznie i z ciekawością cię obserwują. Przyznam, speszyłam się, a mogłam zamachać ręką. Życie blogera amatora :P Marzy mi się, że kiedyś będę profesjonalna!


Składniki (na 8 sztuk):

Bułki:
240ml mleka roślinnego
2 łyżki syropu z agawy
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
250g jasnej mąki orkiszowej
250g razowej mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
100g oleju kokosowego
sezam

Burgery:
150g suchej kaszy gryczanej
2 puszki (2 x 400g) czarnej fasoli
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
3 ząbki czosnku
2 czubate łyżeczki słodkiej musztardy
sól
pieprz

Sos mango:
1 puszka mango w lekkim syropie
2 czubate łyżeczki słodkiej musztardy
1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżka octu ryżowego
sól
pieprz

Do podania:
ajwar
rukola
świeży ogórek


Przygotowanie:
 
Mleko lekko podgrzać z syropem. Wsypać drożdże i zamieszać widelcem. Odstawić na 5 minut aż płyn zacznie się pienić.
Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać sól i wymieszać. Wlać mleko z drożdżami i roztopiony (ale nie gorący) olej kokosowy, wymieszać. Hakiem miksera wyrabiać ciasto ok. 6 minut na średnich obrotach. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie kaszę gryczaną. Odcedzić i ostudzić.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać na stolnicy. Podzielić na 2 części, a następnie każdą część na cztery. Uformować 8 bułek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Przygotować burgery. Fasolę odsączyć i opłukać na sicie. Przełożyć 3/4 do blendera z ostrzem w kształcie litery "S". Wsypać przyprawy: kmin, kolendrę, chilli i wędzoną paprykę. Dodać czosnek i musztardę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać pozostałą fasolę i kaszę gryczaną. Miksować pulsacyjnie aż masa się połączy, ale nie będzie miała gładkiej struktury. Doprawić solą i pieprzem. Ulepić 8 kotletów.

Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem roślinnym i posypać sezamem. Piec 20-25 minut na złoty kolor, studzić na kratce.

Rozgrzać patelnię grillową z niewielką ilością oleju. Smażyć kotlety po kilka minut z każdej strony.

W międzyczasie przygotować sos mango. Owoce odsączyć na sicie. Przełożyć do miski, dodać musztardę, ocet, chilli i imbir. Zmiksować blenderem ręcznym na kremowy sos. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Burgery podawać w bułce z sosem mango, rukolą, ajwarem i plastrami świeżego ogórka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger