Chleb proteinowy + hummus z batatem


Kiedy kupiłam najnowszą książkę Jamiego Olivera niemal od razu moją uwagę zwrócił przepis na chleb proteinowy. Chleb z jajkami, na drożdżach i bez glutenu? Brzmiało to dla mnie jak totalna abstrakcja i nie wierzyłam, że może się udać. Do pieczenia podchodziłam zatem z przekonaniem o porażce. Tym bardziej się więc zdziwiłam, gdy okazało się, że chleb nie dość, że wyrósł, to jeszcze jest smaczny, a konsystencją przypomina nieco zakwasowiec. Jest zwarty i wilgotny, szczególnie w pierwszym dniu po upieczeniu. Dobrze się kroi. Niestety nie nadaje się dla wegan ze względu na zawartość jajek, za to szczególnie polecam go wegetarianom - ma sporo białka. Zamierzam zrobić jeszcze próbę z mąką konopną, ciekawe czy się uda.
Przy okazji zrobiłam jeszcze hummus z batatem i aromatyczną mieszanką przypraw ras el hanout. Mój organizm otrzymał zatem turbodoładowanie białkiem ;)


Składniki (keksówka o dł. 27 cm):

Chleb:
375ml letniej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
 4 łyżki oliwy 
250g mąki z ciecierzycy
100g mielonych migdałów
50g siemienia lnianego
100g mieszanych nasion (np. słonecznik, dynia, sezam, chia)
1,5 łyżeczki soli (u mnie himalajska)
4 duże jajka lub 5 mniejszych

Hummus:
1 puszka (400g) ciecierzycy
1/2 upieczonego batata (ok. 200g)
2 pełne łyżki tahiny
1 pełna łyżeczka ras el hanout
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
ok. 1/4 szklanki wody
sól do smaku


Przygotowanie:
Chleb: piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę keksową o długości 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 Wodę wymieszać widelcem z drożdżami i oliwą, odstawić na 5 minut aż płyn zacznie się pienić. 
W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, z migdałami, siemieniem, nasionami i solą. Dodać roztrzepane jajka i zmiksować. Stale miksując dolewać stopniowo wodę z drożdżami. Masa będzie bardzo płynna. Przelać ją do przygotowanej formy i piec 45 minut aż wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha, a wierzch się przyrumieni. Przed krojeniem wystudzić na kratce. 
 Hummus: ciecierzycę odsączyć i opłukać, batata obrać ze skórki. Wszystkie składniki zmiksować blenderem ręcznym. Doprawić solą, ewentualnie dodać więcej wody, jeśli pasta będzie zbyt gęsta. Odłożyć przynajmniej na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Smacznego!


1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger