Proste ciasto z kaszy jaglanej


Dziś bez przydługich wstępów ;) Post szybki i prosty jak to ciasto, które nikomu nie sprawi trudności. Wychodzi lepkie, ale zwarte. Łatwo się kroi i długo przechowuje w lodówce. Dobra i zdrowa przekąska!


Ciasto z kaszy jaglanej:
200g suchej kaszy jaglanej
5 pełnych łyżek masła orzechowego (100% z fistaszków)
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki syropu daktylowego (ewentualnie więcej do smaku)
1 banan
1/4 szklanki kakao
1 szklanka mąki (użyłam gryczanej)


Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Jeszcze ciepłą przełożyć do robota z ostrzem w kształcie litery S, dodać masło orzechowe, mleko, syrop i pokrojonego banana. Wszystko zmiksować na dość gładką masę. Na końcu dodać mąkę i kakao, zmiksować do połączenia się składników.
Ciasto piekłam w formie 20 x 27 cm  wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 minut. Przed krojeniem całkowicie wystudziłam. Jeśli jesteście łasuchami możecie wzbogacić je o polewę czekoladową.
Przechowywać w lodówce.

1 komentarz:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger