Suchary z oliwkami i migdałami


Dziś szybki i prosty przepis na domowe suchary, które idealnie sprawdzą się jako słona przekąska do piwa czy lampki wina. Umilą nam też niejeden seans filmowy. Z pewnością jest to lepsza i znacznie zdrowsza alternatywa niż kupne krakersy czy chipsy. Poza dość długim czasem, który muszą spędzić w piekarniku, przygotowuje się je błyskawicznie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednej misce. Używam zamiennie mąki pszennej i orkiszowej, zielonych lub czarnych oliwek, czasem suszonych pomidorów. Dodaję ziarna i zmieniam orzechy oraz zioła. Krakersy rewelacyjnie smakują z czosnkiem niedźwiedzim. Podstawowy przepis daje ogromne możliwości, wystarczy popuścić wodze fantazji.
Przepis z książki Moja kuchnia w Paryżu D. Lebovitz.


Składniki ( na ok. 40 sztuk):
1/2 szklanki  mąki pszennej
1/2 szklanki razowej mąki pszennej
1 łyżka cukru (u mnie miód)
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 szklanka maślanki
1/3 grubo posiekanych migdałów
1/3 szklanki grubo posiekanych czarnych oliwek


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Keksówkę o długości 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce połączyć wszystkie suche składniki. Wlać maślankę i wymieszać dokładnie. Na koniec dodać migdały i oliwki.
 Masę przełożyć do foremki i piec 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić kilka minut i delikatnie wyjąć z keksówki.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym nożem do chleba pokroić ciasto na ok. 1 cm kromki uważając, by się nie kruszyło. Ułożyć je na blasze i piec 35 minut. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Powinny się upiec na złoto i być chrupiące. Ostudzić na kratce.
Przechowywać do tygodnia czasu w szczelnym pojemniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger