Burgery z buraka z kozim serem + sos gruszkowy


Na blogu ostatnio trwa istny szał burgerowy. Faktycznie jemy ich ostatnio sporo, a ja staram się kombinować, żeby nie było zbyt nudno. Dziś kolejne kotlety z buraka, dla równowagi - wegetariańskie. Jak wiadomo ser kozi i tymianek pasują znakomicie do tego warzywa. Warto użyć dobrego twardego sera, bo to on w dużej mierze nadaje smak tym kotletom. Nie trzeba dodawać no nich jajka, płatki owsiane znakomicie wiążą całość. Nie miałam pomysłu na sos do momentu aż zajrzałam do koszyka z owocami. Gruszka spisała się rewelacyjnie -  podkręcona aromatycznymi przyprawami, octem i musztardą przypominała dobry chutney. Burgery najlepiej podać w towarzystwie sałaty, np. roszponki z prażonymi orzechami włoskimi i dobrą oliwą.



Składniki (na 5 sztuk):
2 średnie upieczone buraki (300g po obraniu)
100g płatków owsianych
100g twardego sera koziego
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka octu malinowego (może być też balsamiczny)
1 niepełna łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz

Sos gruszkowy a la chutney:
1 łyżka oleju
1 cebula pokrojona w piórka
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 goździki
2 owoce kardamonu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka miodu
2 twarde gruszki obrane i pokrojone w kostkę
2-3 łyżki octu z białego wina
2 łyżeczki pełnoziarnistej musztardy
sól
pieprz


Przygotowanie: 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Buraki zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach, ser również. Dodać płatki owsiane, czosnek, ocet i tymianek. Wszystko razem ugniatać ręką aż masa stanie się lepka i będzie z niej można formować kotlety. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Ulepić kotlety, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut (po 20 obrócić na drugą stronę).
W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie, goździki i kardamon. Smażyć 10 minut co jakiś czas mieszając. Dodać miód i smażyć jeszcze 5 minut. Wyjąć przyprawy i wyrzucić. Na patelnię dodać gruszkę i tymianek. Smażyć ok. 10 minut aż owoce zmiękną. Zdjąć patelnię z ognia, wlać ocet i zmiksować blenderem ręcznym na gładki sos. Wymieszać go z musztardą oraz doprawić solą i pieprzem.
Burgery podawać lekko przestudzone z sosem gruszkowym w bułce lub na talerzu w towarzystwie kaszy jaglanej i sałaty z orzechami włoskimi i dobrą oliwą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger