Najprostsze pancakes z bananami (bez jajek i glutenu)


To chyba najprostszy i najszybszy przepis na pankejki na blogu. Bez jajek, bez miksowania, bez brudzenia kilku misek. Pomimo to są puszyste, wyrośnięte, delikatne, rozpływające się w ustach, po prostu pyszne! Podstawą jest tu mąka gryczana, mleko roślinne i proszek do pieczenia. Te 3 składniki znakomicie się wiążą bez jajka i często ta mieszanka jest moją bazą na placki. Dodaję do niej różne składniki i przyprawy w zależności od tego czy mam ochotę na wersję wytrawną czy słodką. W pankejkach, które dziś Wam proponuję ponadto ważną rolę pełnią banany, które dodają im delikatności. Istotne jest, by banany były jak najbardziej dojrzałe. Po pierwsze wówczas będą rozpływać się w ustach, po drugie takie banany są smaczniejsze i po trzecie są ZDROWSZE! Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej ma właściwości odżywczych. O tym dlaczego warto jeść banany i czemu są super owocami możecie przeczytać między innymi TU (KLIK).

Składniki (na 2-3 porcje):
1 szklanka mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka syropu klonowego
1  łyżka delikatnego oleju
2 bardzo dojrzałe banany pokrojone w plasterki
orzechy włoskie do podania
dodatkowy syrop klonowy do podania


Przygotowanie:
Mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sól i cynamon wymieszać w misce. Wlać mleko roślinne, syrop i olej, wymieszać łyżką. Na koniec wmieszać plasterki bananów. Smażyć placki na rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron aż będą rumiane i wyrośnięte. Podawać z orzechami włoskimi i dodatkowym syropem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger