Pumpkin pie w zdrowszej wersji


Ciasto to piekłam już jakiś czas temu, jeszcze w sezonie dyniowym. Miałam wielką ochotę na wypiek z dynią w roli głównej, ale oczywiście w zdrowszej wersji. Z dodaniem przepisu zwlekałam z dwóch powodów: 1. sezon na dynię skończył się już dawno, 2. nie byłam pewna czy konsystencja ciasta wszystkim przypadnie do gustu. Czemu więc teraz to robię? Tym razem z trzech powodów: 1. dynię odmiany hokkaido można kupić właściwie o każdej porze roku, 2. podam cztery metody zagęszczenia masy, 3. i chyba najważniejszy, ciasto jest przepyszne! Dynia + pomarańcza + korzenne przyprawy to naprawdę obłędne połączenie. Do tego spód z wyraźnym posmakiem masła orzechowego. Mniam!
Skupiając się na samej masie. Swoje ciasto piekłam z całymi nasionami chia namoczonymi w soku pomarańczowym. W ten sposób uzyskamy masę przypieczoną z wierzchu i na brzegach, ale dość kremową w środku. Po schłodzeniu ciasto ładnie się kroi, ale zjemy je tylko na talerzyku.
Jeśli chcecie uzyskać zwarte ciasto, które z łatwością weźmiecie do ręki, macie trzy opcje. Można oczywiście zrezygnować z wersji wegańskiej i użyć 3 jajek. Można też zmielić nasiona chia na proszek w młynku do kawy lub zamienić je na mielone siemię lniane (3 łyżki). W obu przypadkach również zalać je sokiem pomarańczowym. Wybór należy do Was. Ja wybrałam pierwszy sposób, gdyż miałam ochotę na ciasto bardziej kremowe i deserowe.



Składniki (na formę 20x20 cm):

Spód:
200g całych migdałów
50g płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych suszonych daktyli
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego (100% z fistaszków)
szczypta soli

Masa:
400g upieczonej dyni (może być też batat)
200ml mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki nasion chia
8 łyżek świeżego soku pomarańczowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 goździk
1 ziarno ziela angielskiego
1 owoc kardamonu
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki posiekanych suszonych daktyli
2 łyżki syropu klonowego


Przygotowanie:
Daktyle przeznaczone na spód i masę moczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut. Odsączyć i podzielić na dwie części.
Migdały przełożyć do blendera z ostrzem w kształcie litery "S", zmiksować na niezbyt duże kawałki, ale nie na proszek. Dodać płatki owsiane, jedną część namoczonych daktyli, olej kokosowy, masło orzechowe i sól. Zmiksować do połączenia się składników, powinna powstać zwarta kula masy. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową mieszankę wyłożyć na spód dociskając ją ręką. Blachę włożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotować masę. Nasiona chia namoczyć w soku pomarańczowym i odstawić na ok. 10 minut.*
Do blendera z ostrzem w kształcie litery "S" przełożyć dynię i drugą część daktyli, zmiksować na piure. Goździk, ziele angielskie i kardamon rozetrzeć w moździerzu. Do blendera wlać mleko i syrop klonowy, dodać olej kokosowy, wszystkie przyprawy i przygotowane nasiona chia. Miksować do połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Piec 40-45 minut. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!

* Patrz uwagi we wstępie posta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger