Surowe batoniki figa z makiem


Te batoniki są bardzo podobne do tzw. kulek mocy, na które znajdziecie już kilka przepisów na blogu: KLIK, KLIK, KLIK i KLIK.
Właściwie z dzisiejszego przepisu również można przygotować kulki. Ja tym razem miałam ochotę na postać batonika. Lubię mieć podobne przekąski w lodówce. Dostarczają mnóstwo energii, są zdrowe i robi się je naprawdę szybko. Do batoników dodałam odrobinę wody z kwiatów pomarańczy. Nie jest ona niezbędna, ale świetnie pasuje do fig i dodaje smaku.



 Składniki (na 10 batoników):

250g miękkich suszonych fig
1/2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
75g migdałów
75g nerkowców
4 łyżki oleju kokosowego
1łyżka maku
1 łyżka chia



Przygotowanie:
Do blendera z ostrzem w kształcie litery "S" przełożyć orzechy, miksować pulsacyjnie aż będą dość drobno posiekane. Dodać figi, wodę z kwiatów pomarańczy i cynamon, miksować aż masa stanie się lepka. Na koniec dodać olej kokosowy, mak i chia, zmiksować wszystko do połączenia się składników. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do niej masę i docisnąć ręką do dna. Schłodzić 30 minut w lodówce, a następnie ostrym nożem pokroić na kawałki. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger