Zupa z fenkułu i ciecierzycy


Co robicie ze skórką, gdy kończy się Wam kawałek parmezanu? Wyrzucacie do kosza? Toż to zbrodnia! Fakt. Skórka może wydaje się mało apetyczna i może nie pachnie zbyt ładnie, ale ma w sobie potencjał, który łatwo wykorzystać do własnych potrzeb. Kilka lat temu poznałam "myk", który na zawsze odmienił moje podejście do parmezanowych skórek. Dziś ich nie wyrzucam, a gdy widzę, że kawałek parmezanu zbliża się ku końcowi, wiem, że będzie zupa na jego skórce. Znakomicie aromatyzuje ona bulion warzywny i nadaje mu delikatny, słodki, lekko serowy smak. Szczególnie lubię dodawać skórkę do wegetariańskiej wersji zupy cebulowej, bezmięsnej grochówki, kapuśniaku z młodej kapusty czy dzisiejszej bohaterki - zupy z fenkułem i ciecierzycą. Jeśli jeszcze nie próbowaliście gotować na skórce parmezanu, to gorąco Was do tego zachęcam.


 Składniki (na 6 porcji):
2 cebule pokrojone w piórka
3 duże ząbki czosnku drobno posiekane
1 duża bulwa fenkułu pokrojona w plastry
1 duża marchewka pokrojona  w półplasterki
4 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
3 łyżki oliwy
200ml białego wina (najlepiej półwytrawnego)
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 liście laurowe
skórka z 200g kawałka parmezanu
1 litr bulionu warzywnego
puszka ciecierzycy
sól
pieprz


Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, fenkuł i liście laurowe, smażyć 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać marchewkę i seler, smażyć jeszcze 5 minut. Wlać wino i gotować ok. 3 minut. Dodać pomidory, zioła, skórkę parmezanu, bulion i osączoną ciecierzycę. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżą bazylią, orzeszkami piniowymi i ulubionym pieczywem.


3 komentarze:

  1. Robię tak samo :-)Skórka parmezanowa idzie oboeiązkowo do zupy. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis :) mam jedno pytanie: uzywasz wegetarianskiego parmezanu? bo ten zwykly ma podpuszczke w swoim skladzie I nie jest wegetarianski....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) nie będę kłamać, zagięłaś mnie i dziękuję Ci za to :) nigdy się nie zastanawiałam nad składem parmezanu i podpuszczką ... :( Uczę się wegetarianizmu dopiero i przyznaję, że jeszcze zdarza mi się czegoś nie doczytać na etykiecie.

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger