Batoniki z daktyli z nerkowcami i kokosem


Kolejny pomysł na zdrową słodkość, która ma niewiele składników, jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Kocham mieć w lodówce zapas takich batoników lub kulek mocy i przyznam, że podjadam je często między posiłkami bez cienia wyrzutów sumienia. Wraz z wiekiem co raz bardziej przekonuję się o tym, że kaloria kalorii nierówna. Właściwie w ogóle nie liczę kalorii. Dbam tylko o to, by dostarczać organizmowi dobrych składników. Trzeba pamiętać, że takie batoniki bez sztucznych utwardzaczy należy przechowywać w lodówce, tylko wtedy trzymają zwartą formę. Lubią chłonąć wszelkie zapachy z lodówki, więc koniecznie trzymajcie je w zamkniętym pojemniku.



Składniki (na ok. 12 batoników):
200g suszonych daktyli
200g orzechów nerkowca
130g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)
1 pełna łyżka oleju kokosowego


Przygotowanie:
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut.
W międzyczasie uprażyć orzechy na suchej patelni. Przełożyć je do blendera z ostrzem w kształcie litery "S". Następnie uprażyć również wiórki kokosa pilnując, by się nie przypaliły. Dodać do orzechów. Zmiksować do uzyskania małych kawałeczków.
Daktyle odsączyć na sicie zachowując wodę, w której się moczyły. Dodać je do misy blendera wraz z 1/4 szklanki wody, cynamonem, wodą różaną i olejem kokosowym. Miksować do uzyskania zwartej masy. 
Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do niej masę i równomiernie rozprowadzić dociskając ręką do dna. Formę owinąć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa będzie dość twarda, wyjąć ją z foremki na deskę, pokroić w batoniki dowolnej wielkości i przełożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

1 komentarz:

  1. wyglądają cudownie! delikatnie i smakowicie :) zrobię, a co!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger